Хірург-уролог, андролог, онкоуролог, кандидат медичних наук Марк Гадзіян розповів про продукти із протираковим ефектом.
Безумовно, тільки дієта не гарантує захист від онкології, проте дотримання певних правил харчування та продукти з профілактичною дією можуть серйозно посилити захист від цієї хвороби.
“Пухлинні клітини відрізняються від нормальних клітин тим, що замість загибелі вони продовжують рости і ділитися.
Щоб цього не трапилося, я пропоную убезпечити себе від раку за допомогою кількох профілактичних порад”, – пише лікар у своєму Telegram-каналі, зазначаючи, що деякі принципи харчування відіграють у профілактиці важливу роль.
Серед продуктів, які мають профілактичну дію, названі овочі, що містять каротин, багаті на вітамін C фрукти, капуста, цілісні зерна злакових культур, а також часник.
Серед інших важливих принципів здорового харчування фахівець виділив обмеження споживання алкоголю, копченої їжі (у ній міститься значна кількість канцерогенів), нітритів (використовуються для підфарбовування ковбасних виробів), зменшення споживання червоного м’яса (до двох разів на тиждень) та жиру.
Акцент у раціоні рекомендується зробити на рослинну клітковину.
Раніше біологи назвали помідори “вбивцями” раку.
Так, американські дослідники з Університету Огайо дійшли висновку, що щоденне вживання помідорів є ефективною профілактикою прогресування онкологічних захворювань, зокрема раку шкіри. Експеримент показав, що у гризунів, які вживали продукти на основі томатів, злоякісні пухлини шкіри зменшилися приблизно на 50 відсотків.
Крім того, присутній у томатах лікопін сприяє відновленню судин та артерій, пошкоджених через серцево-судинні захворювання, а відіграє важливу роль для чоловічого здоров’я.
У разі виникнення серйозних проблем зі здоров’ям – не займайтеся самолікуванням, зверніться за допомогою до лікаря!