Правильне харчування та заняття для зміцнення здоров’я допомагають знизити ймовірність інсультів, проте лікарі звертають увагу, що основний фактор ризику – це підвищене споживання солі.
Для зниження ризиків виникнення інсультів важливо забезпечити здорове харчування та помірні фізичні навантаження.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують в першу чергу обмежити кількість з'їденої солі, оскільки надлишок цього продукту призводить до підвищення артеріального тиску, що, своєю чергою, призводить до інсультів.
Крім того, сіль затримує воду в організмі та викликає ожиріння.
Таким чином, значно підвищується навантаження на серце.
Враховуючи споживану сіль, ми часто забуваємо про те, що основна її кількість людина отримує з готових продуктів, наприклад чіпсів, тістечок, горіхів, печива та готових м’ясних страв.
Щоб знизити до мінімуму додавання солі в їжу, спробуйте замінити її іншими підсилювачами смаку, наприклад, свіжим імбиром, соком лимона або лайма, гострим перцем або ароматними травами для приправ.
Однак є й зворотна крайність – вживання продуктів, що містять мінімум солі.
Тут також потрібно бути обережним, оскільки такі продукти знижують рівень калію і не рекомендуються людям з нирковими проблемами.
Важливо проконсультуватися з лікарем щодо вашої конкретної ситуації.
Інші фактори ризику інсульту включають звички способу життя, такі як куріння та вживання алкоголю.