Згідно з новим дослідженням, проведеним вченими з Університету здоров'я Лома-Лінди (США), чоловіки, які вживають велику кількість молока і молочних продуктів, стикаються з високим ризиком розвитку раку простати.
У дослідженні брали участь понад 28 тисяч чоловіків, які регулярно повідомляли вченим про їжу, яку вони їли протягом дня.
На початку експерименту вони заповнили анкети з питаннями про демографічні дані, сімейний анамнез раку простати, фізичну активність, вживання алкоголю, обстеженнях на рак і ІМТ.
Фахівці спостерігали за добровольцями вісім років, і у 1254 з них протягом цього часу розвинувся рак простати.
Результати дослідження показали, що у чоловіків, які вживали близько 430 грамів молочних продуктів в день, ризик розвитку раку простати був на 25% вище, ніж у тих, хто їв тільки 20,2 грама молочки на добу.
Ризик майже не підвищувався з поступовим збільшенням вживання молочних продуктів.
"Значне збільшення ризику припадало на той час, коли чоловіки починали пити близько 150 грамів молока в день", — пояснив Гері Фрейзер, керівник дослідницької групи.
Дослідження не виявило зв'язку між підвищеною ймовірністю появи раку передміхурової залози і вживанням немолочних продуктів з високим вмістом кальцію.
У зв'язку з цим вчені припускають, що в розвитку раку грають роль речовини, відмінні від кальцію, можливо статеві гормони, що містяться в молоці.