Застосування омеги-3 у деяких категорій людей може провокувати розвиток миготливої аритмії.
Вживання харчової добавки омега-3, більш відомої як риб'ячий жир, може призвести до підвищення ризику розвитку інсульту вп'ятеро. Такого висновку дійшли американські вчені.
Результати їхнього дослідження опубліковані в журналі Європейського кардіологічного товариства European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy. Згідно з отриманими даними, омега-3 ненасичені жирні кислоти у людей з високим рівнем ліпідів у крові можуть підвищити ризик розвитку найпоширенішого порушення серцевого ритму — миготливої аритмії або фібриляції передсердь. У людей саме з такою проблемою інсульт відбувається уп'ятеро частіше.
Вчені давали плацебо або риб'ячий жир 50277 пацієнтам. Доза варіювалася від 0,84 до 4 г на добу. Усі випробувані перебували під наглядом від 2 до 7,4 року. Вони спочатку був підвищений рівень тригліцеридів і діагностовані серцево-судинні захворювання або високий ризик їх розвитку. У результаті вчені дійшли висновку, що прийом омега-3 ненасичених жирних кислот підвищує ризик виникнення фібриляції передсердь у 1,37 рази порівняно з плацебо.
"Наше дослідження показує, що добавки з риб'ячим жиром пов'язані зі значно частішим розвитком фібриляції передсердь у пацієнтів з підвищеним серцево-судинним ризиком", - зазначив один із авторів дослідження.