Вдалося встановити зв'язок між споживанням яєць та очищенням кровоносних судин від холестерину.
Споживання одного яйця щодня може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Про це йдеться в новому дослідженні науковців з Китаю.
«Небагато досліджень вивчали роль, яку метаболізм холестерину в плазмі відіграє у зв’язку між споживанням яєць і ризиком серцево-судинних захворювань, тому ми хотіли допомогти усунути цю прогалину», – говорить автор Ланг Пан, магістр наук з Департаменту епідеміології та біостатистики Пекінського університету.
Команда відібрала 4779 учасників із китайського біобанку Kadoorie. З них 3401 мали серцево-судинні захворювання, а 1377 не мали. Дослідники використали методику, яка називається цільовим ядерним магнітним резонансом, щоб виміряти 225 метаболітів у зразках плазми, взятих із крові учасників. Вони виявили 24, які були пов’язані з рівнем споживання яєць.
Виявилося, що люди, які постійно споживали помірну кількість яєць, мали вищий рівень білка під назвою аполіпопротеїн А1 — будівельного блоку ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) — у крові. Ці учасники також мали більше великих молекул ЛПВЩ у крові, які, як стверджують дослідники, допомагають очистити кровоносні судини від холестерину та можуть запобігти закупорці, яка може спричинити інфаркт та інсульт.
Щобільше, дослідники також ідентифікували 14 метаболітів, які пов’язані із захворюваннями серця, і виявили, що люди, які їли менше яєць, мали більший рівень шкідливих метаболітів у крові порівняно з людьми, які регулярно їдять яйця.
Хоча необхідні додаткові дослідження, уже зараз можна зробити висновок про користь яєць.