Нове дослідження показало, що екзотичний сік, відомий як сарунасі, може перешкоджати розвитку раку.
Дослідження, проведене вченими з Університету Окаями, показало, що сік сарунасі (actinidia arguta) містить корисний компонент ізокверцетину.
Доктор Сакає Арімото Кобаяші, доцент факультету фармацевтичних наук, прокоментував дослідження раку на моделі мишей. Про це пише Еxpress.
Actinidia arguta, також відома як витривалий ківі, - це їстівний фрукт, з якого можна вичавлювати сік.
Вчені під керівництвом Кобаяші провели дослідження, в рамках якого лабораторним гризунам давали поєднання, що провокує розвиток онкології. При цьому частину піддослідних тварин також годували соком актинідії. Як показали результати цього експерименту, гризуни, які отримували разом із шкідливим з'єднанням ягідний напій, рідше ставали жертвами пухлин, ніж ті, хто приймав лише канцероген.
Було встановлено, що сік сарунасі, що містить у своєму складі велику кількість вітаміну С та поліфенолів, суттєво скорочує мутагенез та запальні процеси, скорочуючи в тому числі і онкогенез шкірних покривів тварин, а також розвиток у їхньому організмі небезпечних пухлин. Так, вживання цього напою допомогло значно скоротити кількість небезпечних вузликів у легких лабораторних гризунів, здатних згодом переродитися на ракові утворення.
За словами медиків, основною причиною раку легень є куріння. Також до симптомів раку легень відносять:
- постійний кашель, що триває три тижні і більше,
- задишка,
- повторні інфекції грудної клітки,
- біль у грудях та/або плечі,
- втрата апетиту та/або незрозуміла втрата ваги,
- зміна тривалого кашлю або посилення кашлю,
- кашель із кров'ю.