Курячі яйця знову опинилися в центрі дискусій після публікації даних про їхню здатність підвищувати для людини ризик смерті. Чи це так насправді?
З приводу вживання яєць знову прозвучала думка, що насторожує: журнал PLoS Medicine опублікував дані про те, що їх регулярне включення до раціону підвищує для людей ризик передчасної смерті. Співавтор проекту, професор Юй Чжан із Чжецзянського університету (Китай), заявив, що підвищена смертність, пов'язана зі споживанням яєць, значною мірою залежить від споживання холестерину.
За словами вченого, проведене його колегами розслідування показало, що у людей, які споживали щодня додатково 300 міліграмів холестерину, зокрема за рахунок яєць, ризик смерті підвищувався на 19%.
Ці дані прокоментувала британський експерт у галузі харчування доктор Нігхат, яка виступила в ефірі телеканалу ITV This Morning. Фахівець зауважила, що щодо яєць принципово важливим аспектом є спосіб їхнього готування.
«Найважливіше те, як ви приготуєте яйце. Якщо ви засмажити його, вміст жиру збільшиться одразу на 50 відсотків. Посипавши яєчню тертим сиром, ви підвищите жирність та холестериновий потенціал страви ще більше», - попередила експерт.
Доктор Нігхат констатує, що курячі яйця є багатим джерелом вітаміну D, вітамінів групи B та провітаміну A, найважливіших для підтримки здорової активності імунної системи організму, мозкової діяльності. Крім того, їх споживання сприяє підтримці нормальної ваги і навіть схуднення за рахунок великої кількості білка, що добре засвоюється, і здатності підтримувати почуття ситості тривалий час. Завдяки цим же якостям яйця покращують контроль рівня цукру в крові, запобігають його різким коливанням.
На думку експерта, вживання варених яєць, особливо у поєднанні з овочами, зеленню, цільнозерновим хлібом, не підвищує ризик смерті, якщо мати на увазі адекватну кількість їжі. Фахівець каже, що дані, отримані в одному дослідженні, навряд чи можуть служити постулатом, – вони потребують уточнення та повторної перевірки.
З цим висновком погоджується і доктор Дуейн Меллор, старший науковий співробітник Медичної школи Астон при Університеті Астона. Він зауважив, що китайські дослідники не брали до уваги спосіб приготування яєць, що з'їдаються учасниками, а також не враховували ефект інших продуктів, присутніх у їхньому раціоні. Експерт зазначив, що яйця присутні навіть у середземноморській дієті, яка вважається найздоровішим режимом харчування і рекомендується як еталон.