У кожного з нас в арсеналі є не лише кілька перевірених роками рецептів страв, а й прості лайфхаки, за допомогою яких можна швидше впоратися із побутовими завданнями.
І якщо ви вже знаєте, як швидко та акуратно відокремити жовток від білка, візьміть собі на замітку лайфхак із розкручуванням, як швидко відрізнити варене яйце від сирого, пише Апостроф.
У сирому яйці білок та жовток – це дві рідкі субстанції. Якщо яйце зварити, білок згорнеться і стане щільним, а жовток залежно від часу варіння залишиться або напіврідким, або теж твердим. Проте візуально визначити, яке яйце під шкаралупою, неможливо.
Як відрізнити сире яйце від вареного?
Щоб дізнатись, яке яйце перед вами, потрібно розкрутити його на рівній поверхні і через 5-6 секунд зупинити. Варене яйце крутиться швидше, ніж сире, і після натискання різко зупиняється. Сире навряд чи вдасться взагалі розкрутити або воно крутитиметься повільно, а після зупинки ще трохи колихатиметься і рухатиметься.
Цей простий спосіб ґрунтується на законах механіки. Варене яйце щільне всередині та обертається як суцільний об'єкт. У сирому яйці весь вміст рідкий, тому він не відразу отримує обертальний рух через інерцію. Поверхня обертається, а внутрішній вміст ще ні. Тому він затримує рух жорсткої оболонки і відіграє роль гальма, а яйце майже відразу зупиняється.