Деякі продукти, які ми регулярно вживаємо, є важливим фактором, що підвищує ризик розвитку пухлин шлунково-кишкового тракту.
Поява злоякісних (пухлинних) клітин у організмі остаточно не вивчене явище.
Однак відомо, що це багатостадійний та багатофакторний процес, на який впливають як стан імунної системи та генетична схильність, так і спосіб життя, харчові звички людини.
Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомила гастроентеролог Ірина Мірошниченко.
Лікар зазначила, що деякі продукти, які ми регулярно вживаємо в їжу, є важливим фактором, який підвищує ризик розвитку пухлин шлунково-кишкового тракту.
Продукти, що мають канцерогенний вплив на шкт:
Продукти із високим вмістом консервантів
До таких відносяться: соуси, майонез та багато продуктів із тривалим терміном зберігання (консерви). Дослідження 2012 року, опубліковане в журналі Cancer Research, говорить про те, що харчові консерванти і рак товстої кишки взаємопов'язані.
Цукор
Існують докази того, що високе споживання цукру збільшує можливість розвитку раку стравоходу та кишечника.
Червоне м'ясо
Вчені Бостонського інституту онкологічних досліджень, проаналізувавши дані пацієнтів з онкопатологією шлунково-кишкового тракту, дійшли висновку, що мутації в ДНК клітин дистального відділу кишечника часто були пов'язані саме з підвищеним споживанням червоного м'яса та нітрозосполуками, що утворюються в м'ясних продуктах.
Також до списку небезпечних продуктів потрапили сосиски, копченості та смажені страви, ковбаси, алкогольні напої.