Експерти попереджають, що споживання великої кількості алкоголю – навіть спорадично – може викликати накопичення жирових клітин в печінці і привести до її захворювання.
Здорова печінка – це пружний орган зі здатністю до самовідновлення. Однак кожен раз, коли їй доводиться фільтрувати алкоголь, деякі клітини атрофуються. Фахівці з NHS, Британської національної служби охорони здоров’я, нагадують, що вживання алкоголю протягом тривалого періоду часу може знизити здатність печінки виробляти нові клітини, а також посприяти розвитку жирової хвороби.
Експерти констатують: пандемія сприяє зростанню проблем з жирною печінкою через споживання алкоголю, чому в чималому ступені сприяє випробовуваний людьми стрес. За їх словами, накопичення жирових клітин в печінці може сприяти навіть спорадичне споживання високих доз алкоголю. У свою чергу, перша стадія хвороби може розвинутися в зв’язку з вживанням спиртного вже за кілька днів.
Як зрозуміти, чи виник серйозний ризик жирової хвороби печінки через те, що п’ється занадто багато алкоголю? За словами медиків, якщо печінка пошкоджена, людина може страждати від діареї.
Говорячи про інші тривожні ознаки, які можуть вказувати на проблему і необхідність звернутися до лікаря, вони назвали
- біль у животі,
- втрату апетиту,
- загальне нездужання,
- відчуття себе хворим.
Фахівці попереджають: особлива небезпека жирової хвороби печінки полягає в тому, що з першої стадії, яка піддається корекції, вона здатна перейти до більш серйозних і незворотних станів – цирозу, раку.
Вони закликають не вживати алкоголь більше трьох днів на тиждень, щоб давати печінці можливість відновлюватися. Після важкого похмілля експерти радять перестати пити алкоголь протягом двох тижнів, щоб допомогти печінці «перезавантажитися».