Морквяний сік має цілий перелік цілющих властивостей, які благотворно впливають на здоров'я людини.
Морквяний сік багатий на антиоксиданти і має низький вміст вуглеводів і калорій (96 калорій на чашку).
Він містить каротин, речовину, відповідальну за помаранчевий колір моркви, який організм перетворює на вітамін-антиоксидант А.
Основні переваги морквяного соку:
Здоров'я очей
Одна чашка (250 мл) морквяного соку містить понад 250 відсотків денної норми вітаміну А, необхідного для здоров'я очей, переважно у формі бета-каротину. Прийом вітаміну А пов'язаний із захистом очей, зниженням ризику захворювань очей, таких як сліпота, та вікових захворювань очей, таких як дегенерація жовтої плями (AMD), катаракта та глаукома (чорна катаракта).
Підвищення імунітету
Морквяний сік зміцнює імунну систему, він містить вітамін С та вітамін А, які діють як антиоксиданти, захищаючи імунні клітини від пошкодження вільними радикалами. Цей сік є багатим джерелом вітаміну B6, який необхідний для оптимальної імунної відповіді. Одна чашка забезпечує більше 30 відсотків денної норми вітаміну B6.
Покращує контроль рівня цукру в крові
Морквяний сік має низький глікемічний індекс (ГІ), який показує, наскільки той чи інший продукт підвищує рівень цукру на крові. Таким чином, морквяний сік може бути гарною альтернативою фруктовим сокам з високим глікемічним індексом, що сприяє кращому контролю рівня цукру в крові, особливо у хворих на цукровий діабет. Дослідження на мишах з діабетом 2 типу показали, що морквяний сік знижує рівень цукру в крові та покращує інші маркери, пов'язані з діабетом, оскільки цей сік містить корисні кишкові бактерії (пробіотики).
Протиракова властивість
Дослідження показали, що деякі сполуки морквяного соку, такі як поліацетилен, бета-каротин і лютеїн, можуть захищати від раку і призводити до загибелі ракових клітин, особливо у випадку лейкемії. Одне дослідження показало, що обробка ракових клітин при лейкемії екстрактами морквяного соку протягом 72 годин призводить до загибелі ракових клітин та зупиняє цикл їхнього зростання.
Поліпшення здоров'я шкіри
Морквяний сік містить поживні речовини, особливо корисні для здоров'я шкіри. Одна чашка морквяного соку містить понад 20 відсотків денної норми вітаміну С, необхідного для вироблення колагену, що зміцнює шкіру і надає їй еластичність та свіжість. та захищає його від пошкоджень та пошкодження вільними радикалами. Бета-каротин у морквяному соку захищає шкіру від ультрафіолетових (УФ) променів та покращує зовнішній вигляд шкіри.
Сприяє здоров'ю серця
Морквяний сік допомагає знизити фактори ризику серцевих захворювань, оскільки є хорошим джерелом калію та антиоксидантів, які відіграють важливу роль у зниженні артеріального тиску та запобіганні інсульту. Лікарі радять людям із високим рівнем тригліцеридів та холестерину щодня випивати дві чашки морквяного соку, тому що він значно підвищує рівень антиоксидантів у крові та знижує окислення жирів, що може призвести до серцевих захворювань.
Захист печінки
Каротиноїди в морквяному соку сприяють здоров'ю печінки, і кілька досліджень показали, що каротиноїди мають протизапальну та антиоксидантну дію, захищаючи від неалкогольної жирової хвороби печінки. Неалкогольна жирова хвороба печінки виникає, коли жир накопичується в печінці внаслідок неправильного харчування, надмірної ваги чи ожиріння, що в кінцевому підсумку може призвести до незворотного рубцювання печінки та цирозу.