У 2018 році було проведено дослідження, яке викликало справжній ажіотаж. Вчені намагалися з’ясувати, чи пов’язаний рівень аспарагінової кислоти з поширенням ракових клітин.
В результаті дослідження виявилося, що ця речовина, яка міститься в здоровому продукті, сприяє розвитку раку молочної залози.
Вчені відзначають, що експеримент проводився на лабораторно вирощеної пухлини молочної залози у мишей, які не мають імунної системи. Результати показали, що якщо ракові клітини можуть виробляти аспарагін, то більш імовірно, що пухлина пошириться.
Аспарагін – незамінна амінокислота. Однак дослідження показують, що у людей, чиї клітини мали кращу здатність виробляти його, рівень смертності був вище.
Найбільше цієї речовини міститься в спаржі. Вона вважається здоровим овочем, так як її стебла містять фолієву кислоту, залізо, клітковину, калій, цинк, вітаміни Е, С, А, К, антиоксиданти і багато іншого.
Таким чином, спаржа потенційно може і уповільнити ріст пухлини завдяки сапонінам, фітохімічним речовинам, які також містяться в бобах, травах і овочах. Відзначається, що вони можуть знизити рівень холестерину і цукру в крові.