Людям, що страждають від діабету і передіабету, слід включити в свій раціон гуньбу – ця спеція є одним з найкращих натуральних засобів по зниженню високого цукру в крові. Про це розповіла відома у Великобританії лікарка загальної практики і дієтологиня Сара Брюер.
Гуньба входить в число улюблених спецій індійської кухні, її використовують при приготуванні карі та інших страв. Лікарка з Великобританії рекомендує її в якості дуже ефективних “ліків”, що допомагають знизити рівень цукру в крові, наприклад, у діабетиків або тих, хто схильний до захворювання.
У гуньбі використовуються листя і насіння. Останні подрібнюються в порошок, застосовуваний в якості спеції. За словами Сари Брюер, включення цієї спеції в раціон є одним з найпростіших способів уникнути високого рівня цукру в крові.
Спеціаліст пояснює: дана спеція уповільнює травлення і засвоєння вуглеводів, що в свою чергу допомагає запобігти сплески цукру.
“Насіння гуньби містить амінокислоту 4-гідроксиізолейцин, яка загострює реакцію клітин на інсулін, знижує резистентність до гормону. Результати 12 досліджень показали, що у пацієнтів з діабетом 2 типу добавки гуньби значно знизили рівень глюкози в крові натщесерце, рівень HbA1c і загального холестерину”.
Разом з тим експерт застерігає: додавання в раціон занадто великої кількості гуньби може привести до занадто істотного зниження рівня цукру в крові. Тому, перш ніж почати вживати спецію, потрібно проконсультуватися з лікарем.
Також серед кращих спецій доктор Брюер рекомендує страждаючим від діабету корицю. Її вживання також ефективно бореться з резистентністю до інсуліну, роблячи його більш ефективним при перенесенні глюкози в клітини. В результаті знижується рівень цукру в крові.