U-News » Авто-мото » 10 прихованих функцій в автомобілі, про які варто знати кожному водію
Всі новини

10 прихованих функцій в автомобілі, про які варто знати кожному водію

Сучасні автомобілі буквально напхані технічними рішеннями і функціями, покликаними полегшити експлуатацію транспортного засобу, убезпечити водія і пасажирів під час руху або стоянки.

Вони є в машинах як преміального, так і масового сегмента. Одними технічними рішеннями активно користуються, але деякі з цих функцій настільки «засекречені», що про їхню наявність автовласники просто не здогадуються.

Отже, розглянемо корисні приховані технічні можливості авто.

1. Автоматичне блокування дверей

Як працює: якщо потримати кнопку блокування дверей у натиснутому положенні дві-три секунди до звукового сигналу, то на початку руху центральний замок спрацьовуватиме автоматично. Система подасть звуковий сигнал, і замки стануть замикатися самостійно.

Для чого: ця функція дуже корисна. Вона убезпечить вас від автомобільних злодіїв, які не проти поживитися майном автомобіліста, залишеним на задньому сидінні. Зазвичай зловмисники орудують на світлофорах. Це технічне рішення не дасть їм змоги відчинити задні двері вашої автомашини. Таким чином, водій може не турбуватися про збереження свого майна.

2. Електрохромне салонне дзеркало

Як працює: якщо в корпус дзеркала, розташованого в салоні вашого автомобіля, вмонтовано світлодіод, це означає, що воно електрохромне. Для ввімкнення або вимкнення розташованих у конструкції фотодатчиків треба скористатися кнопкою на корпусі дзеркала, утримуючи її протягом 4-5 секунд.

У пристрої два індикатори:

  • спрямований вперед — призначений для вимірювання яскравості оточення;
  • спрямований назад — вимірює насиченість відбитого світла.

У разі активації цієї функції дзеркало автоматично темніє в разі потреби.

Для чого: електрохромне салонне дзеркало призначене для затемнення відбитого світла та запобігання засліплення водія фарами автомобіля, що рухається позаду. Як показує статистика, в темний час доби засліплення є найчастішою причиною серйозних дорожньо-транспортних пригод.

Якщо ж у вас не електрохромне, а звичайне дзеркало, потягніть важіль знизу, щоб змінити кут нахилу. Це теж допоможе запобігти засліпленню.

3. Блокування задніх дверей

Як працює: відкрийте двері та збоку від замкового механізму знайдіть спеціальне пристосування. Переведіть його язичок у положення «Lock». Тоді пасажир на задньому сидінні не зможе відчинити двері зсередини.

Для чого: якщо на задньому сидінні автомобіля перебуває дитина, функція блокування дверцят не дасть змоги їй, загравшись або через необережність, вискочити на проїжджу частину під час руху. Заблоковані двері відчиняються виключно зовні. Таким чином, керуючи автомобілем, ви не будете турбуватися про безпеку дітей.

4. Блокування перемикання Shift Lock

Як працює: при натисканні кнопки Shift Lock, яка знаходиться поруч із селектором автоматичної коробки передач, селектор при заглушеному моторі перекладається з одного режиму в інший — наприклад, з «Драйву» в «Нейтраль».

Для чого: блокування перемикання необхідне в тому разі, якщо трапилися поломки в двигуні або коробці передач. Ця функція допоможе, якщо необхідно відбуксирувати машину, яка постраждала в ДТП.

5. Вимкнення Airbag переднього пасажира


Як працює: Airbag переднього пасажира відключається кнопкою, розташованою на бічній панелі торпеди. Щоб до неї дістатися, потрібно відчинити двері.

Для чого: увімкнення режиму безпеки необхідне, якщо пасажиром переднього сидіння є жінка «при надії» або дитина віком до 12 років (обов’язково в дитячому автокріслі). Airbag вистрілює зі швидкістю до 300 км/год! Через це пасажири перерахованих вище категорій можуть постраждати.

6. Регулювання висоти ременів безпеки

Як працює: у бічній частині салону автомобіля є спеціальна кнопка для налаштування ременів. Натискаємо на неї, переміщуємо кріплення в потрібне місце і відпускаємо кнопку блокування.

Для чого: людям високого або низького зросту звичайна висота ременя безпеки не годиться. Ремінь має проходити через середину плеча. Якщо він тисне на шию або спускається, то під час ДТП це загрожує сумними наслідками: людина може отримати сильні травми.

7. Поворот сонцезахисного козирка

Як працює: повертаємо сонцезахисний козирок на 90 градусів, від’єднуємо один бік від фіксатора і встановлюємо його в потрібному положенні.

Для чого: влітку сонце сліпить водія не тільки прямо, а й справа і зліва. Поворот сонцезахисного козирка дає змогу захиститися від променів, з якого б боку вони не падали. Це хороша альтернатива сонцезахисним окулярам, тим паче, що ними не всі люблять користуватися.

8. Увімкнення стоянкових вогнів

Як працює: якщо ви зупинилися в погано освітленому місці, заглушіть двигун і опустіть важіль покажчика поворотів. Залежно від того, яким бортом ви стоїте до дороги, вибирайте правий або лівий важіль.

Для чого: автомобіль, що стоїть на узбіччі в темряві, інші водії можуть не побачити і ненавмисно подряпати своїм бортом. Увімкнення стоянкових габаритних вогнів з боку дороги захистить ваш транспортний засіб від подряпин.

9. Блокування задніх електросклопідйомників

Як працює: на панелі управління поруч із сидінням водія знаходиться маленька кнопка управління електричними склопідйомниками. Натисніть на неї, і тоді задні стекла заблокуються на опускання та підняття.

Для чого: діти, які сидять в автомобілі ззаду, поводяться непередбачувано. Коли їм стає нудно, вони починають вивчати салон машини, і іноді випадково або навмисно опускають скло. Це небезпечно, тим паче під час опускання/підняття скла дитина може прищемити пальці.

«Грішать» цим і літні пасажири, які через незнання запускають непотрібні в даний момент функції. Блокування електросклопідйомників робить так, що задні пасажири не можуть за своїм бажанням опускати або піднімати скло.

10. Екстрене гальмування електронним ручником

Як працює: за допомогою електронного стоянкового гальма можна швидко зупинити автомобіль, у якого загубився зв’язок між педаллю гальма та системою гальмування. Для цього треба натиснути на кнопку ручника і потримати досить тривалий час.

Для чого: екстрене гальмування ручником дає змогу уникнути аварії. У процесі вмикаються стоп-сигнали, що попереджають інших учасників дорожнього руху про наміри водія.

Ми описали найпоширеніші варіанти ввімкнення прихованих функцій. Можливо, у вашому автомобілі вони працюють по-іншому. Вивчайте технічний посібник до вашого автомобіля або пошукайте корисні лайфхаки на просторах Інтернету. І обов’язково стежте за справністю свого «залізного коня». Регулярно проходьте технічне обслуговування в офіційних дилерських центрах. Якщо автомобіль несправний, то приховані функції з великою часткою ймовірності не зможуть забезпечити безпеку.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
37 003
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
24 892
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 406
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 857
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
14 822
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 519
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 643
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 295
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 437
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
9 043
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 578
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
8 106
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 367
Соліст "АВВА" одружився у 79 років і вперше показав свою кохану на фото з весілля
0
Ірена Карпа розповіла про своїх доньок-підлітків та як вони у Франції популяризують українське
0
Водіям в Україні повідомили про ще один незаконний штраф поліції
0
Що можна вирощувати до початку зими
0
Для українських фермерів розширили можливості точного землеробства
0
Як правильно збирати і зберігати гарбузове насіння, щоб воно не втратило своєї користі
0
У машині немає аптечки: до яких штрафів готуватися водіям
0
Арешт рахунків і конфіскація: які наслідки несплати штрафів за порушення ПДР
0
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Ракети з КНДР та боєприпаси до "Смерч": що зберігалось на ураженому складі РФ під Тихорецьком
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...