Сезон овочів - саме час отримати необхідні вітаміни і мікроелементи разом із їжею. Деякі овочі потрібно їсти у готовому вигляді, щоб отримати максимальну користь.
Про це повідомила нутриціолог Таміла Максюх в Instagram, передає РБК-Україна.
Чим корисні овочі
За словами експерта, всі овочі, фрукти, зелень містять в собі вітаміни, які можуть бути водорозчинні та жиророзчинні.
До водорозчинних відноситься вітамін С, вітаміни групи B, вітамін РР та Н - вони досить нестійкі, тому легко руйнуються під впливом світла та тепла.
До жиророзчинних відносять - вітамін А, Д, Е, К, вони є більш стійкими та при приготуванні страв зберігають максимум користі, а відповідно - краще засвоюються.
Які овочі їсти у готовому вигляді
Гриби
Під час приготування руйнується шкідлива речовина агаритин, а збільшується рівень калію та антиоксидантів. Вони своєю чергою позитивно впливають на печінку.
Морква
Такий овоч у готовому вигляді містить в собі багато вітаміну А, який позитивно впливає на зір, шкіру, нігті та кістки.
За словами експерта, моркву краще вживати з жирами.
Гарбуз
Гарбуз дуже багатий на вітамін А, саме в готовому вигляді - багато вітаміну С. Також гарбуз зміцнює судини та позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.
Спаржа
Спаржа багата на вітамін В9 (фолієва кислота), а також на вітамін Е. Вона допомагає стимулювати роботу нирок та бореться з набряками тіла.
Помідори
Після термічної обробки вдвічі збільшується рівень вмісту антиоксидантів. До того ж помідори позитивно впливають на нормалізацію артеріального тиску та на імунітет.
Скільки овочів в день потрібно їсти
Рекомендується вживати до п'яти порцій овочів і фруктів на день - це близько 400 г. Однак, мало хто здатен їсти овочі так часто.
Салати краще заправляти оливковою олією, воно найкорисніша з доступних і продаються в мас-маркетах. Дрібно нашаткована капуста з морквою - відмінний салат для обіду. А сирі морква з буряком, натерті на дрібній тертці, заправляють лимоном і оливковою олією - такий салат підходить для прийому в першій половині дня.
Щоб зробити овочеву частину нашого раціону різноманітнішою, варто 2-3 рази на тиждень змінювати склад овочевих страв. А щоб травлення працювало, як годинник, овочі треба доповнювати й іншими продуктами, зокрема, білками та жирами рослинного і тваринного походження.