U-News » Про все » Все про дріжджі: які є види і як правильно ними користуватися
Всі новини

Все про дріжджі: які є види і як правильно ними користуватися

Дріжджі можуть бути як помічником кулінара, так і зіпсувати страву. Що таке дріжджі? Це одноклітинні гриби, які починають швидко розмножуватися при контакті з рідиною і викликають процес бродіння, за рахунок якого тісто піднімається.

Якщо знати, чим відрізняються різні види дріждів і як правильно їх використовувати, то будь-яка дріжджова випічка буде вдалою. Раніше публікував ідеальний рецепт дріжджового тіста, а зараз докладніше поговоримо про його головний компонент.

Які бувають види дріжджів

Існує кілька різновидів дріжджів – кожен з них має свої особливості. 

  • Пресовані дріжджі – найпопулярніший і улюблений у пекарів вид дріжджів. Їх також називають живими або свіжими дріжджами. З ними випічка виходить пишною і м’якою, а тісто швидко піднімається. Пресовані дріжджі потрібно розчинити у воді, щоб вони почали розмножуватися. У фірмовій упаковці пресовані дріжджі зберігаються близько 12 днів, а у відкритому – всього пару днів.
  • Сухі дріжджі також називають активними. Часто використовуються при випічці хліба. Їх можна додавати до борошна або інших сухих інгредієнтів, не розводячи у воді. Сухі дріжджі зберігаються набагато довше – до 2 років в закритій упаковці. Але тісто з ними виходить не таким пишним і ароматним.
  • Швидкорозчинні дріжджі – це різновид сухих дріжджів з особливо дрібними гранулами. Вони зручні тим, що з них не потрібно заздалегідь робити опару. Просто замісіть ці дріжджі прямо в тісто і залиште тісто підніматися. Швидкорозчинні дріжджі надають тісту легкість, приємний аромат і рум’яну скоринку.
  • Пивні та винні дріжджі використовуються для виготовлення однойменних напоїв, а також квасу. У випічку їх зазвичай не додають через специфічний смак.

Незалежно від обраного виду дріжджів, обов’язково перевірте їхній термін придатності перед покупкою. Після закінчення терміну придатності дріжджі “вмирають” і не дають ніякого ефекту при випічці.

Як правильно користуватися дріжджами у випічці

При готуванні дріжджового тіста дотримуйтеся наступних правил.

  1. Пропорція дріжджів. Зазвичай кількість дріжджів, яку потрібно додати в тісто, зазначена в рецепті. Але якщо в рецепті немає такої інформації – використовуйте приблизно 30-50 г дріжджів на 1 кг борошна. Також пам’ятайте, що 10 г сухих дріжджів дорівнює 30 г пресованих (живих) дріжджів.
  2. Приготуйте опару для тіста – для цього дріжджі додайте в теплу рідину (молоко або воду). Там вони почнуть розмножуватися. Рідина не повинна бути гарячішою за 35° градусів, інакше дріжджі загинуть. Залиште опару на 15-20 хвилин, потім на її основі робіть тісто.
  3. Не додавайте цукор в опару відразу. Це поширена помилка кулінарів. Цукор краще додати в опару в самому кінці, коли дріжджі розмножаться. Інакше тісто буде не таким пишним.
  4. Швидкодіючі дріжджі готують без опари. Їх відразу додають в тісто.
  5. Залиште дріжджове тісто підніматися на 20-50 хвилин в тепле, але не гаряче місце. Можна поставити тісто біля батареї. Або трохи нагріти духовку, вимкнути і поставити в неї каструлю з тістом.
  6. Дріжджове тісто має збільшитися в обсязі в два рази. Після цього з нього можна ліпити і випікати вироби.

Як ще використовувати дріжджі в кулінарії окрім випічки

Дріжджами можна загустити суп або соус – достатньо буквально щіпки продукту. Також дріжджі можна додавати в кислі супи, розсольник, зелений борщ. Для цього дріжджі спочатку обсмажують з цибулею і морквою, а потім додають в суп.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 312
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
19 725
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
14 386
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 350
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
14 189
Жінка прийшла знайомитися із сім'єю нового хлопця і зрозуміла, що його тато – її колишній (відео)
12 972
Перераховано продукти для сніданку, які позбавляють від сонливості і цукру в крові
12 045
Канадка знатно осоромилася, кидаючи букет нареченої
11 969
Заради нього жінки розлучалися: що відомо про таємниче особисте життя Святослава Вакарчука
9 684
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 548
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 307
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 205
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 991
Названо 6 азіатських автомобілів, від купівлі яких варто утриматися
0
Усього одна проблема зі здоров’ям підвищує ризик деменції вп’ятеро
0
Ендокринолог поділилася порадою, як уникнути розвитку цукрового діабету
0
"Узяв владу над моїм життям": Монро повідомила, що більше не вживає алкоголь
0
Лілія Подкопаєва вперше за тривалий час приїхала до України та показала, чим тут займається
0
Звернулася до ворожки: Ірина Білик - про пошук вкрадених росіянами коштовностей
0
У РФ уже тричі повідомили про "захоплення" Роботиного: у ЗСУ відреагували
0
Депутат Верховної Ради: Недоліки додатку "Резерв +" вимагають змін в законі про мобілізацію
0
Навіть духовка, яку ніколи не мили, блищатиме як нова: який популярний засіб здатен на це
0
Як садити моркву, щоб потім не проріджувати
0
Названо п'ять знаків зодіаку, яким складно визнати свої помилки
0
Жовтіє часник у травні-червні: чому так відбувається і чим його підживити
0
Стюардеса розповіла про скаргу, яку їй набридло чути від пасажирів
0
5 речей, які ніколи не одягне багата жінка: вони видають несмак і мають дешевий вигляд

Багатство не гарантує гарний смак, але воно дає можливість ...

Чому в ресторані риба та м’ясо смачніше, ніж удома: названо секретний інгредієнт

Після відвідування ресторанів багато господинь намагаються ...

Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...