Дріжджі із картоплі
Якщо є картопля, кілька картоплин натерти на дрібній терці. Додати 1 чайну ложку солі, 1 столову ложку цукрового піску та 1 столову ложку води. Розмішайте, залиште на пів дня. Дріжджі готові до застосування.
Дріжджі з родзинок
Промийте теплою водою 100-200 гр родзинок, покладіть у скляну пляшку, наприклад, з-під молока (бажано, щоб шийка пляшки не було дуже вузькою), залийте теплою водою (так, щоб родзинкам було куди спливти), додайте трохи цукру (2 столові ложки), зав'яжіть марлею в 4 шари та поставте в тепле місце. Бродіння почнеться на 4-5 день, тоді можна підбивати дріжджі (відокремлювати їх від основної маси) і ставити тісто.
Замість дріжджів у тісто можна додавати ложку рому чи коньяку. Це дасть приблизно такий самий ефект, як дріжджі, але змінить смак тіста.