Кардіолог Олена Прокопович назвала продукти, які допоможуть підтримати здоров’я серця. За її словами, деякі мікроелементи можуть запобігати розвитку серцево-судинних захворювань.
Кардіолог розповіла, що для серця корисні калій та магній. Ці мікроелементи покращують роботу серцевого м’яза та виводить надмірну рідину з організму.
Які продукти корисні для серця
- Продукти, багаті на калій: капуста, гарбуз, абрикоси, чорнослив, курага, родзинки, плоди шипшини;
- Продукти, багаті на магній: морква, буряк, салат, зелень петрушки, ягоди чорної смородини, горіхи.
Як правильно харчуватися для підтримки здоров’я серця
- Вживайте червоне м’ясо (свинина, яловичина), але не більше ніж 2 рази на тиждень. Можна частково замінити м’ясо на рибу, птицю чи бобові (горох, квасоля, сочевицю);
- Включайте в щоденний раціон каші, хліб з муки грубого помелу;
- При приготуванні їжі використовуйте рослинні олії: оливкова, кукурудзяна, соняшникова, соєва, лляна (до 2 столових ложок на день);
- Молочні продукти вживайте з низьким вмістом жиру: солодкі йогурти, кефір 1%, сир 0-4%;
- Їжте більше фруктів та овочів (близько 400 г на день);
- Включайте у свій раціон морепродукти багаті на йод;
- Готуйте їжу на пару, відварюйте, запікайте без солі та зовсім небагато підсолюйте вже варені страви;
- Вживайте не більше 2-3 яєчних жовтків на тиждень;
- Пийте воду, зелений чай чи натуральні соки;
Що необхідно виключити з раціону
- Обмежте вживання солі, субпродуктів, алкоголю, кондитерських виробів, морозива, тістечок, кави та міцно завареного чаю;
- Виключіть з раціону ковбаси, сосиски, копченості, гамбургери, хот-доги, сало, паштети та чипси.