U-News » Події » У Києві знищують 120-річний будинок на Подолі
Всі новини

У Києві знищують 120-річний будинок на Подолі

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом руйнації історичної будівлі.

Екскаватор розбиває Лісопильню міщанина Сніжка – зразок традиційної забудови Подолу кінця 19 – початку 20 століть на вул Турівська 29А. Про це повідомив заступник директора Департаменту охорони культурної спадщини Дмитро Перов, розповідає Informator.ua.

За словами Перова, будинок зведено із жовтої київської цегли, він знаходиться в зоні регулювання забудови ІІ категорії історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» та пам'ятки ландшафту та історії «Історичний ландшафт київських гір». Крім того, дозволів і погоджень від профільного відомства забудовник не має, контрольна картка на паркан прострочена, а проект взагалі відсутній.

За даними сайту Мапа Реновації, у 2021 році будинок потрапив у додаток до рішення Київради: «Про організаційні заходи щодо збереження об’єктів XIX-XX століття (історичних будівель) на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження». На жаль, з того часу свій охоронний статус будинок так і не отримав. Але будь-які роботи без узгодження з профільними відомствами заборонені.

«На об'єкті відсутній інформаційний стенд (класика). А перевірка наявності інших дозвільних документів потребує додаткових запитів», - зазначають у повідомленні Мапи Реновації. 

Таким чином, влітку у будинку було зруйновано половину конструкцій, автентичні матеріали зруйнованих стін та перекриттів вивезли з майданчика. Роботи разом з Департаментом територіального контролю міста Києва вдалося тимчасово призупинити. Департамент охорони культурної спадщини КМДА надав припис, згідно з яким власник мав надати Департаменту розроблену науково-проектну документацію. Але восени забудовник знову розпочав знищувати історичний будинок.

Нині за зверненням депутатки Київради Ксенії Семенової відкрито кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження та руйнування об’єктів культурної спадщини - будинку Лісопильні Сніжко, 1902 р. на вул. Турівській, 29а.

«Повідомляю, що за фактом можливого незаконного проведення демонтажу зазначеної будівлі 10.10.2023 слідчим відділом Подільського УП ГУНП у м. Києві розпочато кримінальне провадження № 12023100070002104 за ознаками кримінально правопорушення, передбаченого ч.2.ст. 298 КК України», - йдеться в документі, надісланому прокуратурою.

Хто забудовник?

За даними сайту Мапа Реновації, наразі об’єкт належить ТОВ «ФОРВАРД-А». На сайті YouControl зазначено, що організація ТОВ «ФОРВАРД-А» зареєстрована 28.11.2006. Керівником організації є Бондар Андрій Петрович. Розмір статутного капіталу складає 15 000 000,00 грн. 

Основний вид діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель. Інші: виробництво гумових шин, покришок і камер; відновлення протектора гумових шин і покришок; виробництво будівельних виробів із пластмас та виробництво вогнетривких виробів.

При цьому, за даними сайту Оpendatabot.ua, Бондар Андрій Петрович є директором ще низки копаній: ТОВ «М-Вініл», ТОВ «Нотінум», ТОВ «МУВ». Крім офіційної інформації про нього у пошуковиках немає даних.

Киян просять підписати петицію для збереження історії міста

За інформацією Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, сьогодні в Києві облікується понад 3000 історичних об'єктів. З них лише близько 1000 (1/3) мають статус пам'яток і захищені Законом від руйнування.

Цією правовою прогалиною користуються недобросовісні забудовники. Наприклад, за словами Дмитра Перова, 10 серпня 2023 року на вул. Ярославській, 13 був самовільно знесений один з найстаріших будинків Подолу. Дерев'яна садиба, що належала міщанину Олександру Харичкову налічувала понад 200 років. Втім, не мала охоронного статусу пам'ятки.

Дозвіл на знос 200-річної будівлі видав Мінкульт, зарахувавши один з найстаріших будинків Подолу до малоцінних і таких, що не мають історичного та культурного значення.

Відповідно до положень ст. 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ», у зв'язку зі здійсненням столичної функції місту Києву надані додаткові повноваження. Зокрема, згідно п. 2 ч. 1 вказаної статті Київська міська рада може встановлювати порядок утримання та експлуатації об’єктів, розташованих у місті.

Отже, пропозицією петиції є, відповідно до Закону, визначити порядок утримання та експлуатації історичних будівель та окремих споруд розташованих на території м. Києва, вік яких перевищує 100 років, виконані за індивідуальним проектом (у місті немає інших аналогічних споруд) та зберегли характерні риси епохи (є прикладом характеру забудови цієї місцевості в минулому. Заборонивши знос таких історичних споруд, що корелюється з вимогами Міжнародної Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 р., ратифікованими Україною.

Можливо Україні варто застосувати приклад Польщі? Там запроваджено принцип охорони всіх будівель, які старше 100 років, виконані за індивідуальним проектом та зберегли характерні риси епохи. Зокрема, у м. Варшава діє столичне положення, що забороняє знос чи перебудову історичних будівель.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
31 726
Названо чотири знаки зодіаку, які з віком стають ще красивішими: ось у чому їх секрет
28 192
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
24 978
Шукає жінку для стосунків без зобов'язань: чоловік залишив на лавці записку й став "героєм"
21 304
В Києві сотні чоловіків "штурмують" ТЦК: командування відреагувало на черги
18 474
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
15 494
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
15 456
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
15 297
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
13 949
Ірина Білик показала свого 24-річного сина від першого шлюбу
13 340
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
13 306
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
12 669
“Шкідливий” продукт назвали простим засобом для довголіття
11 879
Час вибивати килим: у Львові чоловік налякав сусідів під час повітряної тривоги. Відео
0
Як проявляється агресія в кожному знаку Зодіаку: дізнайтеся більше про себе за допомогою астрології
0
З фудкортами і зоною комфорту: у знаменитій Ямі біля Центрального вокзалу Києва таки реконструюють автостанцію
0
Перший в житті велосипед: Наталя Могилевська привітала молодшу доньку з 4-річчям
0
Батько випадково навчив доньку команди “сидіти” після прогулянки із собакою (відео)
0
Життя при царі та більшовиках: кольорові фото Києва у 1910-1930-ті роки
0
Гастроентеролог розповів, чи дійсно потрібно їсти суп, щоб бути здоровим
0
Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 29 квітня – 5 травня
0
Чи можна садити кріп по всьому городу: як це вплине на інші рослини
0
Урожай збиратимете відрами: спробуйте простий, але цікавий німецький метод висаджування огірків
0
У Києві чоловіка дістали з 8-метрової ями: подробиці інциденту, фото
0
Штраф до 3400 гривень: де заборонено голосно грюкати дверима і багажником автомобіля
0
Продюсера, який помер вісім разів поспіль, порівняли з Росомахою за "регенеративні здібності"
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...