U-News » Політика » Замість трьох років - шість місяців: про етапи підготовки України до вступу в ЄС розповіли в Єврокомісії
Всі новини

Замість трьох років - шість місяців: про етапи підготовки України до вступу в ЄС розповіли в Єврокомісії

Єврокомісія сьогодні, 8 листопада, опублікувала звіт про прогрес, досягнутий Україною на шляху до членства в ЄС. У ньому вона рекомендувала почати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу.

Про головні меседжі, що пролунали після ухвалення такого рішення, а також якими будуть наступні кроки нашої держави, у включенні з Брюсселя розповів спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталій Сізов.

Україна перейшла на новий етап. Тепер ці рекомендації мають схвалити лідери країн-членів Європейського Союзу на своїй зустрічі 15 грудня. За словами Віталія Сизова, Європейський Союз — це велика бюрократія. Але в Брюсселі все це сприймають як формальність, бо на думку єврочиновників, Україна успішно проводить реформи, які необхідні для євроінтеграції.

“Україна продовжує поставати перед величезними труднощами та трагедіями, спровокованими російською агресією. І, з усім тим, українці глибоко реформують свою країну навіть у той час, коли вони б’ються в екзистенційній для них війні. Україна виконала, я була там на вихідних і переконалася в цьому, понад 90% необхідних кроків, які ми виклали торік у нашому звіті”, — заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Рекомендації Європейського Союзу про початок переговорів, звісно ж, стали результатом безпрецедентного спротиву України російській агресії, яка простимулювала Європейський Союз знову розпочати процес розширення.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова сьогодні під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським сказала, що п’ять років тому вона навіть не могла подумати про те, що питання про початок перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу буде взагалі обговорюватися і обговорюватися так швидко.

28 лютого 2022 року, буквально через кілька днів після початку російського повномасштабного вторгнення, влада України підписала заявку на членство в Європейському Союзі. У ситуації, що склалася на той час, єврочиновники не могли залишити ту заявку без уваги. Президент Володимир Зеленський надсилав цю заявку і подякував європейським чиновникам за ухвалене сьогодні рішення.

“Українці завжди були і є частиною нашої спільної європейської родини. Наша держава має бути в Євросоюзі. Українці на це заслуговують і своїм захистом європейських цінностей, і тим, що навіть під час повномасштабної війни ми тримаємо своє слово. Розвиваючи державні інституції, ухвалюємо всі необхідні рішення. Дякую всім, хто допомагає”, — зазначив президент України.

Але Україна — не єдина країна, яка претендує на те, щоб бути членом Європейського Союзу. Тому Брюссель згадав про інші країни, і як результат, наразі вже є список із 10 країн, які претендують на вступ. Вони розглядаються як потенційні члени на вступ. Україні знадобилося 10 років, щоб переконати Європейський Союз у необхідності розширення.

Це сталося під час протестів на Майдані, й сьогодні про них говорила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Вона згадала той момент, коли люди вийшли на Майдан, вони були з прапорами ЄС. Їх за це розстрілювали. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Брюсселі два дні зустрічався з європосадовцями та політиками.

Ще до публікації рекомендації Кулеба зустрічався зі своєю бельгійською колегою Аджею Лябіб, з якою він обговорював плани подальшої інтеграції України до Європейського Союзу. З січня наступного року саме Бельгія головуватиме в Європейській Раді — одному з ключових органів влади в питанні вступу до Європейського Союзу. Від позиції Бельгії багато що залежатиме.

“Дійсно, ми вражені досягнутим прогресом у країні, в якій ведеться війна. Звичайно, ще є цілі, яких треба досягти, і як наступний голова Бельгія буде підтримувати вас і супроводжувати вашу країну, яка робить перші кроки в організації переговорного процесу”, — заявила міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб.

Атмосферу сьогоднішнього дня відображає той факт, що на момент зустрічі українського міністра з його бельгійською колегою рекомендації про початок переговорів ще не було, але обидва міністри вже говорили про майбутнє.

“Бельгія, як країна, що головує в ЄС, створить умови для переговорів про вступ. Ми обговорили, як збираємося просуватися до цих дуже важливих рішень, які доведеться ухвалити під час бельгійського головування. Я оцінив розуміння того, що потрібно зробити, та готовність працювати в щільному графіку”, — прокоментував підсумки зустрічі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Про те, що зі свого боку робитиме українська влада, повідомив прем’єр-міністр України Дмитро Шмигаль у себе на сторінці у Facebook.

“Сьогоднішня оцінка вкрай важлива в контексті визначення наших подальших кроків на євроінтеграційному шляху. Менш ніж за півтора року ми реалізували низку важливих структурних реформ. Паралельно уряд провів скринінг національного законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року національної програми адаптації законодавства України як права ЄС. З кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС”, — написав глава українського уряду.

Після схвалення рекомендацій Європейською Радою Україні запропонують завершити деякі розпочаті реформи, які ще не доведені до кінця, але необхідні для початку процесу переговорів. Рішення про переговори ухвалюватимуть у березні 2024 року.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
50 174
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
29 207
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
14 108
Співачка Марія Яремчук стала щасливою мамою: донька легендарного Назарія Яремчука народила сина
13 905
У російської телеведучої через ботокс потекло око
13 219
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
13 193
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
13 112
Названо п’ять ознак раку легенів, які легко проігнорувати
12 142
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
11 141
Батько зробив гігантське тату на лобі після того, як програв суперечку своєму синові
10 782
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
9 775
В Україні продають "маски жінки для ухилянтів": користувачі мережі не втрималися від жартів
9 005
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
8 933
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Бред Пітт подав новий позов проти колишньої дружини Анджеліни Джолі
0
Кілька місяців жила в театрі: де зараз акторка Ольга Гришина
0
У Мережі підозрюють, що Кім Кардаш'ян зробила нестандартну пластичну операцію
0
Як оздоровити стан кишечника і навіщо це потрібно: поради лікаря
0
Турецький лікар назвав продукти для заповнення дефіциту цинку в організмі
0
Названі чотири симптоми цирозу печінки, які часто пропускаються
0
Нормалізує сон та знижує тривожність: чому варто регулярно пити липовий чай
0
Чому у вас досі немає достатньо грошей: головні причини бідності
0
У Москві салют до 9 травня запустили просто у натовп (відео)
0
Краще їх не чіпати: чотири знаки Зодіаку, які стають страшними у гніві
0
Гороскоп на травень: названо найщасливіші дні для кожного знаку
0
Ці рослини не можна приносити у дім, щоб не притягнути нещастя

Вважається, що прикрасити квартиру або здивувати винуватця ...

Ці продукти крадуть вашу молодість: уникайте їх

Зупинити старіння поки нікому не вдавалося, втім не варто ...

11 ознак на нігтях, які вимагають негайного звернення до лікаря

На сайті медичної платформи "Бережи себе" повідомлено, що ...