U-News » Події » “У вбивць є ім’я”: нові подробиці про трагедію в Грозі, де ракетний удар Росії забрав життя 59 жителів (ВІДЕО)
Всі новини

“У вбивць є ім’я”: нові подробиці про трагедію в Грозі, де ракетний удар Росії забрав життя 59 жителів (ВІДЕО)

Російський ракетний удар по селу Гроза під Куп’янськом Харківської області забрав життя 59 осіб, зокрема й 8-річної дитини. 5 жовтня ракета окупантів поцілила по кафе, де люди зібралися на поминки земляка — військовослужбовця ЗСУ, який загинув на фронті. 

Служба безпеки України (СБУ) по гарячих слідах викрила коригувальників, які ймовірно навели ракету на село. Ними виявилися місцеві жителі — два брати, повідомляє FREEДОМ.

Від моменту трагедії в селі Гроза минуло трохи більше як місяць. Місцевий житель Олександр Муховатий тоді втратив трьох — матір, старшого брата і невістку. Чоловік досі не прийняв смерть близьких. Із загиблим братом вони були не розлий вода, він 20 років віддав школі, був учителем математики, знався на фінансах, завжди підказував, підбадьорював.

“Ми з братом були дуже близькі, прям рідні-рідні. У нас такого не було, щоб ми не зателефонували щодня одне одному. Могли не те що раз, а три і чотири рази на день зателефонувати одне одному”, — поділився Олександр.

Тепер у родині Муховатих за старшого Олександр. Треба підтримувати племінників, літнього батька і десь знаходити сили жити далі. Він згадує, щойно почув вибух, одразу ж примчав до кафе, з-під уламків почали витягувати перших жертв, і він побачив тіла.

“Я коли зайшов сюди, навіть прибіг, ось це все… за двором, тут скрізь лежали тіла… Повністю це все тут було закладено тілами…”, — каже Олександр.

Поховати рідних чоловік зміг тільки після ДНК-експертиз: тіла матері та невістки були скалічені до невпізнання, брата впізнали за паспортом у штанах.

Дружне і згуртоване раніше село вмить вимерло — зі 100 осіб, які там жили після деокупації, в живих залишилося трохи більш як 30. На одній із вулиць постраждали практично всі будинки. У Юрія Пиріжка внаслідок удару загинули батьки.

“Як би мінус 20 людей тільки з вулиці, розумієте. Це тільки з нашої вулиці. Ось такі справи…”, — сказав він.

Батьківський будинок Юрія тепер пустує. На цій же вулиці розташований будинок, де виросли брати Володимир і Дмитро Мамони. Як з’ясувала СБУ, вони, ймовірно, можуть бути коригувальниками удару по кафе. Під час окупації брати перейшли на бік РФ, а після звільнення населеного пункту втекли до Росії. Однак під виглядом дружнього спілкування брати продовжували збирати дані і напередодні трагедії 4 жовтня в листуванні з’ясовували подробиці поминальної церемонії. Юрій, як і більшість жителів Грози, вважає колишніх односельців винними, але не розуміє їхніх мотивів.

“Вони ж самі знищили населення у своєму селі… Те, що вони розраховують, що вони сюди повернуться, а до кого вони сюди повернуться, тут не буде вже нічого”, — висловився чоловік.

Триває оперативна робота з тими, від кого навідники російських ракет отримували інформацію про поминки. Коло осіб, які спілкувалися з Мамонами, встановлено, їх опитано, але в їхніх діях правоохоронці не знайшли складу злочину, розповіли в Харківській обласній прокуратурі.

“Вони не мали на меті завдати саме шкоди Українській державі чи місцевим жителям, тобто вони здійснювали це спілкування і надавали інформацію в силу свого слабкого загального розвитку і слабкого розуміння ситуації, на жаль. А саме коригування вогню або ж державна зрада передбачає умисел особи на завдання шкоди Українській державі чи окремим громадянам, співпраця з ворогом. Тобто конкретної співпраці з ворогом серед місцевих, яка б передбачала отримання коштів, або отримання якихось дивідендів, або російського громадянства чи якісь ідеологічні мотиви. Таких підстав спілкування не виявлено”, — повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Досудове розслідування щодо теракту в Грозі триває. Спеціальна група прокурорів і слідчих щохвилини відновлює обставини трагедії та веде пошук усіх осіб, причетних до цієї справи. Братам Мамонам заочно оголошено підозру про пособництво у скоєнні воєнного злочину, а нещодавно на в’їзді до села з’явився банер із портретом одного з них із написом: “У вбивць є ім’я”.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
51 404
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
29 271
Співачка Марія Яремчук стала щасливою мамою: донька легендарного Назарія Яремчука народила сина
16 154
Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину
14 160
У російської телеведучої через ботокс потекло око
13 280
Онкологи назвали новий незвичайний симптом раку легенів
13 210
Названо п’ять ознак раку легенів, які легко проігнорувати
12 151
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
11 164
Батько зробив гігантське тату на лобі після того, як програв суперечку своєму синові
10 805
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
9 806
В Україні продають "маски жінки для ухилянтів": користувачі мережі не втрималися від жартів
9 025
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
8 978
Розстріляли рослини: у Кремлі після інавгурації Путіна відкрили вогонь по деревах (відео)
6 826
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Астрологи назвали найрозумніші знаки Зодіаку: таких тільки троє
0
Бред Пітт подав новий позов проти колишньої дружини Анджеліни Джолі
0
Кілька місяців жила в театрі: де зараз акторка Ольга Гришина
0
У Мережі підозрюють, що Кім Кардаш'ян зробила нестандартну пластичну операцію
0
Популярний в Україні автовиробник показав новий кросовер за 470 000 грн
0
Як оздоровити стан кишечника і навіщо це потрібно: поради лікаря
0
Турецький лікар назвав продукти для заповнення дефіциту цинку в організмі
0
Названі чотири симптоми цирозу печінки, які часто пропускаються
0
Нормалізує сон та знижує тривожність: чому варто регулярно пити липовий чай
0
Подивіться, як робопес, навчений ШІ, балансує на гімнастичній кулі
0
Чому у вас досі немає достатньо грошей: головні причини бідності
0
Ці рослини не можна приносити у дім, щоб не притягнути нещастя

Вважається, що прикрасити квартиру або здивувати винуватця ...

Ці продукти крадуть вашу молодість: уникайте їх

Зупинити старіння поки нікому не вдавалося, втім не варто ...

11 ознак на нігтях, які вимагають негайного звернення до лікаря

На сайті медичної платформи "Бережи себе" повідомлено, що ...