Жири - це важливий елемент, з яким люди набирають вагу або втрачають здоров'я без них. Золотою серединою у цьому питанні є вживання правильних жирів, у пропорціях та у правильній кількості.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку експерта з харчування Наталії Матішинець.
Які продукти їсти
Правильні жири, так само необхідні нашому організму, як і інші мікроелементи.
Перш за все, вони підтримують здоров’я серця та мозку, покращують абсорбцію важливих вітамінів та антиоксидантів, і навіть сприяють зниженню ризику виникнення деяких захворювань.
Які продукти потрібно їсти:
- горіхи
- авокадо
- насіння
- риба
- морепродукти
- оливки та оливкова олія
- водорості
Експерт радить не забувати раціонально комбінувати ці продукти у тарілці, щоб забезпечити своє тіло всіма необхідними жирними кислотами та мікроелементами.
Функція жирів в організмі
Невелика кількість жиру - важлива частина здорового збалансованого харчування. Це джерело незамінних жирних кислот, які організм може виробляти самостійно.
Жир допомагає організму засвоювати вітаміни А, D та Е. Ці вітаміни жиророзчинні, а це означає, що вони можуть засвоюватися лише за допомогою жирів.
Жири відіграють значну роль у побудові клітин шкіри, судин та нервових закінчень. Правильно вживаючи жири, ви забезпечите себе здоровою та еластичною шкірою, сильним серцем та міцною нервовою системою.
Корисні ненасичені жири є будівельним матеріалом безлічі гормонів нашого організму, включаючи ті, які відповідають за репродуктивну функцію, а також кортикостероїдні гормони.
Додамо, що найбільше насичених жирів в обробленому м'ясі, наприклад, в сосисках, шинці, бургерах.
Також у твердих сирах, незбираному молоці і вершках, у вершковому маслі, салі, в пальмовій олії і кокосовій олії.
Вживання занадто великої кількості насичених жирів може підвищити рівень холестерину в крові.
Раніше ми повідомляли про 7 ефективних способів скинути зайву вагу, якщо вам за 50.
Також ми писали, як досягти оптимального балансу жирів у добовому раціоні.