U-News » Авто-мото » За ці номерні знаки в Україні водії можуть отримати штраф: обов'язкова інформація для кожного автомобіліста
Всі новини

За ці номерні знаки в Україні водії можуть отримати штраф: обов'язкова інформація для кожного автомобіліста

Автомобільні номери завжди були важливим засобом ідентифікації транспортних засобів, і в умовах воєнних дій їхнє значення стає особливо актуальним. У 2022 році в Україні посилилися вимоги до водіїв щодо правил використання номерних знаків, а також запроваджено відповідальність за незаконне використання військових номерних знаків.

Почнемо з обговорення місця закріплення номерних знаків. Багато водіїв вважають, що правильно кріпити номери лише спереду та ззаду, але це не завжди відповідає правилам, встановленим виробником. Наприклад, номер, розміщений під лобовим склом, фактично розглядається як передній, і його неправильне розміщення може спричинити порушення правил дорожнього руху.

Також важливо зазначити, що перші дві літери номера вже не обов’язково пов’язані із місцем реєстрації власника. Вони просто вказують на місце, де було придбано авто. Наприклад, людина з київською реєстрацією може придбати автомобіль у Полтавській області та отримати номери “ВІ” замість “КА” і так далі.

Класифікація номерів включає загальнодержавні та спеціальні. До спеціальних номерів належать, наприклад, номери поліції та військових.

Якщо водій вирішує вирушити без номерів, передбачені штрафи: 850 грн за перше порушення і 1700 грн за друге порушення. Якщо можна їздити без номера, єдиний вихід – сподіватися, що водій уникне зустрічі з поліцією. Інакше буде складено протокол та виписано штраф.

Для реєстрації щойно придбаного автомобіля необхідно відвідати сервісний центр МВС. Однак для цього знадобляться номери. Це замкнене коло можна обійти, замовивши номери онлайн за допомогою електронного кабінету водія.

Якщо номерні знаки пошкоджені, втрачені чи викрадені, важливо негайно звернутися до сервісного центру МВС із необхідним пакетом документів, включаючи паспорт, ID-картку, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. При крадіжці також знадобиться довідка від Національної поліції про втрату номерних знаків, а при втраті – письмове пояснення обставин. Співробітники сервісного центру проведуть перереєстрацію транспортного засобу та видадуть нові свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки. Важливо пам’ятати, що автомобіль має оглянути експерт, а знайдені після видачі нових номерів будуть вважатися недійсними і повинні бути здані в сервісні центри МВС.

Штрафи за водіння без номерів в Україні у 2023 році

Відповідно до статті 121, частина 6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), водієві загрожує штраф у розмірі 850 гривень за перше порушення та 1700 гривень за друге, а також можливі громадські роботи у розмірі 30-40 годин із конфіскацією транспортного засобу у різних сценаріях.

Частина 1 статті 121-3 передбачає штраф у розмірі 1190 гривень за керування транспортним засобом без номерного знака, з номерним знаком, який не належить до цього засобу або не відповідає встановленим зразкам, з номерним знаком, закріпленим у невстановленому для цього місці, перевернутим чи неосвітленим, закритим іншими предметами, і навіть вчинення інших дій, вкладених у умисне приховування номерного знака.

Частина 2 статті 121-3 встановлює штраф у розмірі 2550 гривень за рух із номерами військових та силових структур, а також дипломатичними номерами, коли водій не має права їх встановлювати.

Частина 3 статті 121-3 передбачає штраф у розмірі 5100 гривень або позбавлення прав на 3-6 місяців за повторне порушення, визначене частиною 2 статті 121-3.

Також передбачені штрафи за інші порушення, такі як водіння на незареєстрованому автомобілі, брудні номерні знаки, розташування номерів у непридатному місці, відсутність або несправне підсвічування номера, закриття номерів, використання підроблених номерів та водіння з чужими номерами. Штраф за керування з одним номерним знаком, що суперечить державним стандартам, становить 850 гривень, і можливі додаткові штрафи при повторних порушеннях.

Також зазначимо, що в Україні передбачені штрафи за керування незареєстрованим автомобілем у розмірі 850 гривень за перше порушення та 1700 гривень за друге, а також можливість тимчасового вилучення транспортного засобу на штрафстоянку. У разі використання саморобного підсвічування номера передбачено штраф у розмірі 340 гривень, а за повторних порушень – від 850 до 1700 гривень або позбавлення прав на 3-6 місяців або арешт на 5-10 днів.

Таким чином, водіям слід суворо дотримуватись правил використання номерних знаків, щоб уникнути неприємних наслідків у вигляді штрафів та втрати прав.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
35 645
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
35 404
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 441
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 131
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 197
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 033
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
16 531
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 187
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 634
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 606
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
10 953
Медики назвали найпотужніший природний антибіотик
9 901
День народження раз на 4 роки: брат із сестрою з'явились на світ у різні високосні роки
9 137
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
У Польщі викинули на смітник 16 тисяч злотих: чому так сталося і хто знайшов гроші
0
Жінки у реєстрі військовозобов'язаних: адвокатка пояснила, чи є загроза мобілізації
0
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
0
Макрон розповів, на яких умовах готовий відправити військових в Україну
0
Ретроградний Уран притягне гроші 4 знакам Зодіаку в травні
0
Терезам – море романтики, Левам – нове кохання: любовний гороскоп на травень для всіх знаків
0
Камалія після чуток про її побиття і фото зі скривавленим обличчям поїхала з України
0
Майно проросійського ексміністра освіти Табачника перейшло в управління ФДМУ
0
Переваги, котрі козяче молоко має над коров'ячим
0
Експерт розповів, коли ввімкнення круїз-контролю небезпечне для водія
0
Різні погляди, зради та конфлікти: чому Камалія розлучилася з мільярдером Захуром після 20 років шлюбу
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...