U-News » Здоров'я » Як правильно варити яйця: їх корисні властивості
Всі новини

Як правильно варити яйця: їх корисні властивості

Яйця будь-якої живої істоти, чи то птахи, черепахи або інших рептилій, є для людей різних традицій джерелом необхідних мікроелементів, вітамінів, корисних жирних кислот і білка.

Насиченість цього продукту харчування пояснюється просто: він являє собою маленьку камеру, в якій повинно сформуватися і розвинутися повноцінне істота, вже готове до життя.

Процеси всередині організовані природою так, що вони максимально позитивно взаємодіють один з одним, взаємно проникаючи і доповнюючи структуру майбутніх кісток, м’язів, внутрішніх органів. Це скарб вітамінів і корисних елементів для людського організму. Але для отримання очікуваного ефекту важливо знати, як правильно вживати цей продукт, а точніше – скільки варити яйця круто.

Корисні властивості правильно приготовленої їжі

Широко відомо, що варена їжа є найбільш засвоювання і корисною. На відміну від смаженої або сирий, вона не дає побічних ефектів у вигляді печії, і нею практично неможливо отруїтися. Звичайно, за умови, що вона свіжа і виготовлена з якісних продуктів. Особливо це стосується тваринної їжі та яєць, у тому числі. Не даремно саме такою їжею воліють годувати малюків.

Особливе місце в дитячому харчуванні займають варені курячі яйця.

Лікарями доведено їх позитивний вплив на здоров’я людини. Вміст практично повністю засвоюється, надаючи благотворний вплив на організм.

У складі є незамінні вітаміни, які сприяють зростанню і регенерації на клітинному рівні:

  • D грає важливу роль для всмоктування кальцію і фосфору в кишечнику;
  • B1 (Тіамін) потрібен для нормального засвоєння вуглеводів, жирів і протеїнів;
  • B2 (Рибофлавін) необхідний для здоров’я шкіри, нігтів і волосся і статевої системи;
  • B5 (Пантотенова кислота) необхідний для обміну жирів, вуглеводів і освіти життєво важливих жирних кислот;
  • B9 (Фолацин) також відомий як фолієва кислота – незамінний компонент при синтезі амінокислот;
  • В12м (Кобаламін) приймає основне участь в утворенні крові і нервових волокон, потрібен для гарного обміну речовин і відновлення тканин шлунково-кишкового тракту;
  • A (Ретинол) корисний для кісток, зору, шкіри, волосся і повноцінної роботи імунної системи

Проте, для отримання правильного результату, після вживання цього продукту варто прислухатися до порад лікарів і дієтологів. За їх твердженням, людський організм краще засвоює варений продукт, а не сирої або приготовлений іншим способом. Для досягнення максимального позитивного ефекту треба знати, як варити яйця круто правильно. Тому що, наприклад, переварені, вони стають несмачними, твердими, схожими на гуму, жовток набуває синьо-зелений відтінок, і вони негативно впливають на роботу печінки.

Як варити яйця круто правильно

Спочатку треба промити шкаралупу під проточною водою, щоб очистити її від забруднень і
мікробів. Краще їх попередньо скласти в зручну посуд – друшляк або каструльку, розташувавши їх так, щоб вони не стукались один об одного. Адже сильна струмінь буде їх перевертати.

Після цього їх складають у ємність для варіння і заливають холодною водою до повного занурення. Якщо їх занурювати, як деякі радять, в киплячу або дуже гарячу воду, то шкаралупа може тріснути, і вміст виллється назовні. Це виглядає неапетитно, а готовий білок стає водянистим і не таким смачним.

Довівши воду до кипіння, додають щіпку солі або чайну ложку оцту.

Це робиться для того, щоб надати міцність шкаралупи при варінні, а оцет здатний запобігти витіканню білка, у разі утворення тріщин під час варіння. Після чого вогонь роблять тихіше і варять продукт до повної готовності. Дуже важливо знати, щоб не переварити, скільки варити яйця круто після закипання.

Адже, як говорилось раніше, переварені жовтки стають жорсткими і шкідливо позначаються на роботі печінки.

Після закипання, всупереч поширеній думці, варіння варто продовжувати не п’ять хвилин, а тримати у киплячій воді значно довше – 8-10. Це пов’язано з тим, що за такий час зваритися можуть лише яйця дрібного розміру, а хороші, вищої категорії, вимагають, щоб їх варіння проходила близько десяти хвилин. Інакше жовток залишиться рідким, а білок буде наполовину готовим.

Через зазначений час, гарячу воду потрібно злити, і вміст швидко залити холодною водою. Для найкращого результату, його варто потримати під проточною водою близько трьох хвилин, а потім залишити охолоджуватися ще деякий час.

Приготувавши таким чином яйця, ви отримаєте смачну, поживну і здорову їжу, однаково корисну для дорослих і дітей.

Скільки варити перепелине яйце круто?

Цей делікатес давно відомий своєю користю і відмінними смаковими якостями. Крім того, перепелині яйця, на відміну від курячих, не схильні до поразки сальмонельозом. Вони вважаються дієтичними за рахунок зниженого кількості холестерину і відсутності можливої алергії.

У них містяться такі мікроелементи:

  • кальцій – основний компонент кісток і зубів, що впливає на їх міцність;
  • цинк важливий для нормального розвитку сперми і чоловічих гормонів, розщеплення алкоголю, синтезу інсуліну та гормону росту;
  • залізо прискорює процес обміну кисню;
  • калій – необхідний елемент для повноцінної роботи м’язів, підтримує їх тонус і пружність;
  • фосфор – при його недоліку починаються проблеми з кістками, можливі виникнення важких, неприємних захворювань;
  • магній потрібний для нормальної роботи серця, нервової системи і шлунково-кишкового тракту

У молодих мам і дівчат, які піклуються про своє здоров’я, виникає резонне питання: скільки хвилин варити яйця круто, особливо перепелині, щоб вони зберегли всі свої корисні властивості?

Дійсно, як у випадку з курячими, так і з перепелиними яйцями діє одне правило – переварені втрачають всі вітаміни і навіть, стають кілька небезпечними для роботи травної системи.

Перепелине яйце, попередньо промите під струменем, заливають холодною водою і доводять до кипіння. Після у воду необхідно додати поварену сіль і оцет для зміцнення шкаралупи. Варіння відбувається п’ять хвилин для отримання найкращого результату. По закінченню вони піддаються шокированию холодною водою протягом п’яти-десяти хвилин. Всі – вони готові до вживання!

Наостанок хочеться звернути увагу на те, що пташині яйця корисні не тільки при прийомі всередину. Їх ефективно використовують і в косметології, особливо традиційної домашньої. Білки, часто беруть за основу масок або кремів для рук.

Завдяки своїм незвичайним властивостям вони швидко знімають запалення, роблять шкіру м’якше, а волосся блискучим і пухнастими. Це справді щедрий дар природи для досягнення краси і підтримки здорового способу життя!


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
43 418
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
36 310
«Багаті старими не бувають»: у мережі завірусилося відео, як дідусь на Porsche «підчепив» молодицю
25 860
Новий скандал на публіці: Макрони раптово осоромилися перед камерами
22 537
"Пора додому": двійник Зеленського в Італії не зміг втекти від українки
22 314
В Україні можуть змінити пенсійний вік: що відомо про чергові плани народних депутатів
19 915
Як швидко знизити холестерин: 5 простих порад від кардіолога
19 057
Влучна карикатура на Путіна завірусилася в мережі
14 749
Три можливих причини інсульту, про які багато людей не здогадуються
13 408
Уряд готує масштабну реформу пенсійної системи: ключові зміни
12 451
"Мауглі", який жив з дикими тваринами, наразі не впізнати: фото до і після
11 018
Щоденна помилка у вживанні кави може підвищити цукор в крові
9 898
Чоловік на прикладі газону показав, наскільки йому не пощастило з сусідом
9 770
Маша Єфросиніна зізналася, що діти поставили їй жорсткий ультиматум
0
Вживання цих продуктів знижує ризик передчасної смерті
0
Дві спортивні ведучі посперечалися через глибоке декольте
0
Внесення добрив в період плодоношення полуниці: чи є в тому потреба
0
Кілька ознак того, що ваші відносини мають гарний початок
0
Олена Кравець, відома виступами у Кварталі 95, похизувалася схудненням на дев'ять кілограмів
0
Медики назвали спецію, яка здатна запобігти діабету
0
Ліна Костенко розповіла, як досі переживає тиск радянської доби: "Живу замкнено і одна"
0
Як приготувати максимально корисний чай, розповів експерт
0
Представникам яких знаків Зодіаку варто готуватися до раптового прозріння
0
Три найефективніші продукти для очищення судин та артерій від холестерину
0
Подвійні податки для українців: кого змусять платити гроші кілька разів
0
37-річна Леся Нікітюк розповіла про спорт під час вагітності та як відновлюється після пологів
0
Лікарі застерігають: на тілі є точки, яких краще не торкатися

Погодьтеся, є щось майже медитативне у спробі «навести лад» ...

Накликаєте бідність і самотність: 5 причин не підстригати собі волосся власноруч

Не так багато дівчат наважаться самостійно підстригати собі ...

Ці 6 фраз, почуті від чоловіка, мають насторожити будь-яку жінку

На думку психологів, представники сильної половини людства ...