Навіть корисні продукти харчування, такі спаржа, помідори і капуста, здатні зробити неприємним наш тілесний запах. Але особливо «небезпечна» в цьому плані риба.
Явище неприємного запаху тіла відомо в медицині як бромгідроз. Відштовхуючий аромат з’являється з-за природних бактерій, які живуть на людській шкірі і харчуються потом. Запах, що виходить від тіла, – це запах їх продуктів життєдіяльності.
Британський вчений Чарльз Стюарт з’ясував, що появі специфічного тілесного аромату можуть сприяти помідори. Що містяться в них каротиноїди і терпени діють таким чином, що людське тіло набуває запах томатних стебел.
Якщо в людському організмі не активний фермент, що дозволяє розщепити з’єднання три метиламіну, що міститься в рибі, тіло може почати неприємно пахнути. Людина з такою проблемою (триметиламінурія) може її не помічати, але його неприємний запах будуть відчувати оточуючі.