Деякі продукти роблять істотний вплив на рівень гормонів, і при виниклому в організмі дисбалансі можуть бути небезпечні навіть зразки здорового харчування, попереджають лікарі.
Овочі. Складаючи список продуктів, яких слід уникати при гормональних порушеннях, фахівці включили в нього пасльонові овочі – баклажани, перець, картопля. Пасльонові містять лектини-білки і глікопротеїни, що викликають аглютинацію вуглеводів. Під впливом цих речовин можлива активація запальних процесів, так що людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою, їх потрібно їсти з обережністю – так само, як і кольорову, білокачанну капусту, броколі.
Яловичина. Червоне м’ясо і продукти його обробки насичені гідрогенізованими жирами, здатними збільшити виробництво естрогену, посилити симптоми гормонального дисбалансу.
Стевія. У невеликих кількостях цей нереальний замінник цукру вважається нешкідливим, проте його активне може провокувати порушення менструального циклу і фертильності.
Молочні продукти. Поживні і корисні для здоров’я у багатьох відношеннях, при наявних гормональних порушеннях вони можуть бути небезпечні. Коров’яче молоко від природи містить значну кількість гормонів, до того ж виробники колють молочним коровам гормони штучно, і вони потім потрапляють в молоко.
Продукти з сої. Соя містить рослинний естроген, який – при активному споживанні – може порушувати природне вироблення гормону організмом, розповіли експерти.