У березні починається проростання бруньок бульб.
Щоб його затримати, температуру основного періоду знижують на 1-3°C. Це призводить до стану вимушеного спокою і затримує проростання. У результаті бульби без утворення паростків можна зберегти до кінця квітня — початку травня.
Якщо необхідно зберігати картоплю більш тривалий термін, застосовують різні способи — підтримують знижену температуру, обробляють хімічними препаратами, що затримують проростання, використовують різні види опромінення.
Температурний режим зберігання бульб залежить від їхнього призначення. Насіннєву картоплю зберігають, так само як і продовольчу, але для отримання раннього врожаю насіннєвий матеріал зберігають за вищої температури.
Якщо бульби охолоджували для затримки проростання, перед садінням їх прогрівають — близько двох тижнів витримують при температурі 12-18°C, бажано на світлі. При цьому утворюються короткі товсті паростки й врожай картоплі не знижується.