Сніданок, обід, вечеря - все по розкладу. Але між ними інколи хочеться щось перекусити, і тоді на допомогу приходять певні поживні смаколики. А ще вони виручають у довгій дорозі чи можуть задовільнити дитину після тренування.
Саме для таких ситуацій і існують перекуси. Які перекуси вчені назвали найкращими, повідомояється в дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients. Так, дослідники назвали найкращим перекусом сухофрукти. Це концентроване джерело вітамінів, мінералів, клітковини та інших корисних речовин.
Такий продукт може стати частиною вашого здорового харчування. І сухофрукти можна споживати в чистому вигляді, додавати до салатів, каш, йогуртів, випічки, робити з них компоти та кисіль та багато іншого.
Добова норма сухофруктів:
- Для дорослих - 50-100 г
- Для дітей - 20-50 г
Дієтологи з Массачусетського університету у своєму дослідженні довели, що сухофрукти, фруктове пюре та консервовані фрукти містять найбільшу кількість клітковини та поживних речовин. А ще у таких продуктах зовсім мало цукру.
Вчені проаналізували вміст поживних речовин у 1497 видах фруктових снеків, щоб визначити, які ж перекуси будуть найбільш корисні для здоров'я.
Для порівняння корисності закусок дослідники використали індекс Nutrient Rich Foods (NRF), який розраховує загальний показник якості харчування на основі певного набору поживних речовин у продуктах. Ця модель враховує вміст бажаних нутрієнтів (білка, харчових волокон, калію, вітаміну D, кальцію, заліза) та тих, які мають бути обмежені в раціоні (насичені жири, холестерин, доданий цукор та натрій).
Результати аналізу показали, що сухофрукти, фруктове пюре та консервовані фрукти були найменш солодкими та жирними. А ще така їжа показала високий вміст клітковини - важливих для нормальної роботи кишечника волокон, які не перетравлюються.
А от до "нездорових" перекусів дослідники віднесли мармелад та батончики на фруктовій основі.