Помаранчевий колір моркви надає бета-каротин. В організмі людини він перетворюється на вітамін A. Цей вітамін виконує відразу кілька важливих функцій, в тому числі покращує зір і здоров’я серцево-судинної системи.
Вчені з кафедри дієтології Університету Іллінойсу вирішили з’ясувати, як саме бета-каротин впливає на здоров’я серцево-судинної системи людини. Виявилося, що його корисність залежить не тільки від кількості з’їденої моркви.
Бета-каротин перетворюється на вітамін А ферментом під назвою бета-каротиноксигеназа 1 (BCA 1). Генетична мінливість визначає, чи є у людини більш-менш активна версія BCA 1. За словами доцента Жауме Аменгуаля, людям з менш активними ферментами можуть знадобитися інші джерела вітаміну А в своєму раціоні.
На першому етапі вчені проаналізували зразки крові і ДНК 767 здорових молодих людей у віці від 18 до 25 років. Дослідники виявили кореляцію між активністю ферменту та рівнем «поганого» холестерину. Генетична варіація, що визначає підвищений рівень BCA 1, знижувала кількість холестерину в крові.
Після цього дослідники провели експеримент на мишах, щоб довести зв’язок між відкладенням холестерину в судинах і рівнем бета-каротину. Вони довели, що високий рівень вітаміну А дійсно пов’язаний зі зниженим відкладенням жирових бляшок в артеріях.
Зазвичай високий рівень бета-каротину в крові пов’язують з користю для здоров’я. Однак, як пояснив Аменгуаль, приблизно у половини людей генетично знижена вироблення ферменту BCA 1.
Тому бета-каротин гірше перетворюється на вітамін A. для них морква буде менш корисною в порівнянні з іншими. Вчений радить цим людям звернути увагу на тваринні джерела вітамінів, такі як молоко і сир.