Яйця можна зустріти практично в кожному списку корисних продуктів: вони сповнені білка, вітамінів, мінералів та корисних жирів.
Проте, багато дієтологів дотримуються думки, що неправильно приготовані яйця не тільки не корисні для організму, але і можуть завдати йому серйозної шкоди. Чи це правда і як є яйця, щоб отримувати від них тільки користь розповіли експерти видання Baazar.
Однозначну відповідь на це питання дати складно, тому що на користь (і шкоду) яєць впливає одразу кілька факторів. Наприклад, тривала температурна обробка – довге варіння в гарячій воді або запікання в духовці – підвищує засвоюваність яєчного білка. Це дуже важливо, оскільки яєчний білок «повноцінний» містить всі незамінні для організму амінокислоти.
З іншого боку, за тривалої температурної обробки руйнуються інші корисні речовини, які є у яйцях. Так, при тривалому варінні, жарінні або запіканні, яйця втрачають від 12% до 61% вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Щоб ці втрати були мінімальними, рекомендується використовувати більш високі температури і коротший час приготування, але в цьому випадку відбувається інтенсивне окислення холестерину, яким багаті яєчні жовтки, що не найкраще позначається на здоров’ї серцево-судинної системи.