Коли мова заходить про зіпсований чай, мається на увазі окислювальний процес, який вбиває його смак і користь. Чаї, які не окислюються зовсім або окислюються не сильно під час виробництва, не здатні довго зберігати свіжість.
Це стосується зеленого, жовтого і білого чаю. У чорних видів чаю і улуна, ймовірність швидкого псування, навпаки, зведена до мінімуму.
Щоб насолоджуватися смаком готового напою якомога довше, чай потрібно навчитися правильно зберігати. У цьому допоможуть кілька простих порад.
Чай і кисень
Чайне листя продовжують окислюватися з плином часу під впливом кисню. Навіть при зберіганні в герметичному посудині деяка кількість повітря все одно потрапляє всередину. Ідеальним рішенням стане вакуумна упаковка. Однак цей метод підійде тільки для міцних чайного листя. Вакуумна герметизація ніжних листя просто їх розчавить.
Джерело тепла
Деякі види зеленого і жовтого чаю найкраще зберігати в морозильній камері або холодильнику, оскільки низькі температури різко уповільнюють реакції окислення. Однак робити це потрібно правильно, щоб на листках не утворився конденсат. Для цього бажано перепакувати чай в маленькі пакети і використовувати кожен протягом тижня після відкриття. Перед тим, як покласти пакети в морозильну камеру, потрібно видавити з нього якомога більше повітря. В іншому випадку, кисень буде конденсуватися і викликати утворення вологи на поверхні листя. Крім того, варто пам’ятати, що пакет чаю не варто відкривати відразу, якщо він був в морозильній камері – необхідно дати йому час досягти кімнатної температури.
До сих пір фахівці не прийшли до єдиної думки про те, як впливає на чай сонячне світло. Деякі вважають, що він надає напою металевий присмак, інші впевнені, що відбувається фотодегідратація чаю. На думку експертів, тут грає роль комбінація полімеризації теафлавіну, перетворення хлорофілу в феофітини і окислювальні зміни в антиоксидантах.
Джерела запаху
Чайне листя швидко вбирають запахи навколишнього середовища. Це якість використовується при виробництві ароматних чаїв, проте в деяких випадках воно швидше шкодить, ніж приносить користь. Іншими словами, чай найкраще зберігати в місцях, де немає різких запахів. Експерти не рекомендують тримати чай в дерев’яних коробках, герметичних банках з гумовими ущільнювачами і пластикових контейнерах.
Чим більше, тим краще
У майже порожньому герметичному посудині чай зіпсується набагато швидше, ніж в повному. Щоб чай залишався свіжим якомога довше, рекомендується заповнювати їм весь контейнер, після чого струсити. Це скоротити кількість кисню в посудині і не дасть вбратися стороннім запахів. Метод особливо актуальний для зберігання ферментованих чаїв.