Типові асоціації з журавлиною (на рос. мові “клюква”) – розлога, кисла, морс і цистит. Але якщо розібратися в докладному питанні, виявиться, що журавлина – справжній суперпродукт. Гріх не використовуватиме її оздоровчі можливості.
Міфи про журавлину
Журавлина, вона ж ведмежа і журавлина ягода, вона ж болотяний виноград – зірка боліт, сирих хвойних лісів та затоплених низин. Належить до сімейства вересових і є близькою родичкою брусниці, чорниці та лохини. Іноді журавлину романтично називають “рубіном пусток” – колір ягід залежно від часу збору варіюється від рожевого до малинового. На смак кисло-гірка, їсти її сирою – ще те задоволення. Але як побачимо пізніше, хто себе подолає, отримає значні бонуси.
Журавлина навіть потрапила до міфів. Колись мастодонт задумав стати царем звірів і влаштував масові заворушення. Земля була розорена і перетворена на болото. Великий Дух розгнівався, спопелив воюючих, а спотворену землю покрив зеленими лозами з яскравими ягодами – так з’явилися журавлина. Індіанці вважали її символом світу, старійшини їли її на нарадах племен, демонструючи настрій на діалог.
7 корисних властивостей журавлини
Не дарма журавлині у легендах відведено особливе місце. Вона просто джерело цінних нутрієнтів, що допомагала людям виживати в суворих умовах без досягнень сучасної медицини. Здавна її використовували як вірний засіб від цинги, ранозагоювальний та тонізуючий засіб. У склянці сирої журавлини – 25% денної норми вітаміну С, 16% – марганцю, 9% – вітаміну А, по 8% – вітамінів Е та групи В, а також мідь, залізо, калій, кобальт, кальцій, вітаміни К та Е. Наукові дослідження підтверджують позитивний вплив журавлини на здоров’я. Перерахуємо основні бонуси:
- Уповільнює старіння. Журавлина багата антиоксидантами, особливо флавоноїдами, які надають ягідкам характерного кольору.
- Допомагає при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів. Отримано дані, що флавоноїди, що містяться в журавлинах, перешкоджають осіданню шкідливих бактерій на стінках сечового міхура. Її давно використовують під час лікування циститу. Надія, що журавлина повністю замінить у цій справі антибіотики, не виправдалася. Проте екстракт журавлини посилює дію антибактеріальних препаратів.
- Знижує температуру при застуді. Гарячий журавлинний морс – відмінна альтернатива жарознижуючим.
- Захищає серце. Є відомості, що регулярне вживання журавлини зменшує ризик серцевих захворювань за рахунок зниження рівня холестерину та нормалізації тиску.
- Знижує ризик розвитку виразки та раку шлунка. Журавлина містить проантоціанідини типу А, потужні антиоксиданти, які пригнічують ріст Helicobacter pylori, бактерії, що викликає виразку та рак шлунка.
- Допомагає контролювати рівень цукру при діабеті 2 типу. Декілька досліджень показали, що включення журавлини в раціон допомагає знизити рівень цукру у пацієнтів з діабетом 2 типу і боротися з інсулінорезистентністю.
- Має потенційну протипухлинну активність. Журавлина – цінне джерело урсолової кислоти, рослинної сполуки з антиоксидантною, протизапальною та потенційно протипухлинною дією. Може бути особливо дієвою при лікуванні раку простати.
Кому не можна їсти журавлину
Загалом ягода безпечна для здоров’я, але є винятки. Перш ніж налягати на журавлину, порадьтеся зі своїм лікарем, якщо:
- ви приймаєте Варфарин (препарат для розрідження крові). У журавлинах досить багато вітаміну К, який є антагоністом цих ліків. Плюс містяться саліцилова та бензойна кислоти, які також розріджують кров;
- у вас є каміння в нирках або існує можливість їх утворення. Журавлина містить оксалати (солі щавлевої кислоти), які підвищують цей ризик;
- є алергія на аспірин, або ацетилсаліцилову кислоту. Це похідне саліцилової кислоти, яка міститься у журавлині. Відповідно, і на журавлину в такому разі може бути реакція. Симптоми алергії – свербіж у роті, нежить, чхання;
- у вас підвищена кислотність шлунка У журавлинах багато органічних кислот, які можуть спровокувати погіршення самопочуття.
Якщо ви адепт ЗОЖ і не вживаєте цукор та інші підсолоджувачі, найкращий і найсмачніший спосіб вживати журавлину – смузі з бананом, він дає солодкий присмак і приємну консистенцію напою. Також можна міксувати і експериментувати, додати інші ягоди та фрукти за смаком.