Вживання картоплі може вплинути як збільшення ваги, а й у розвиток небезпечних хвороб.
Вчені проаналізували результати національного дослідження здоров'я та харчування США, проведеного з 2003 по 2014 роки. У ньому взяли участь 21,5 тисяч американців. На момент початку періоду нагляду всім учасникам було 30 років, розподіл по підлозі був практично однаковим.
Автори дослідження зосередилися на оцінці зв'язку смертей у цій групі від онкологічних та серцево-судинних захворювань, а також на інших причинах, пов'язаних із харчовими звичками, про які добровольці повідомили в опитуванні.
Вчені розподілили ранковий прийом їжі учасників на такі групи:
- фруктовий та овочевий сніданок;
- з великою кількістю продуктів із вмістом крохмалю;
- західний сніданок, який зазвичай включає яєчню з беконом або шинкою, пластівці, тости або випічку.
Як контрольна група була використана інформація про тих добровольців, які дотримувалися будь-якої іншої дієти.
Дослідження показало, що любителів ситних західних сніданків більше за інших. Вони споживали продукти з рафінованого зерна, цукру та твердих жирів. У шанувальників їжі з високим вмістом крохмалю виявився високий рівень споживання продуктів із білої картоплі.
Продукти, що збільшують ризик передчасної смерті:
- найвищий ризик смертності від серцево-судинних захворювань виявився у любителів картоплі-44-52%;
- у тих, хто їв багато фруктів та овочів, цей ризик був знижений на 23%, а загальна смертність — на 31% менше, ніж інші добровольці;
- у добровольців, які вранці їли західний сніданок, ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань була підвищена на 44%;
- дослідження показало, що споживання овочів на вечерю пов'язане зі зниженням ризику онкозахворювань, у той час, як під час обіду ці продукти не мають такого позитивного ефекту.