U-News » press release » Кулінарний хаб та центр індустрії краси: як та чому модернізують українську профтехосвіту
Всі новини

Кулінарний хаб та центр індустрії краси: як та чому модернізують українську профтехосвіту

У Запоріжжі модернізують професійну-технічну освіту: відкрито чотири навчально-практичні центри з підготовки майбутніх спеціалістів. Вони, з одного боку, покликані створити умови для того, аби якнайбільше молоді залишалося в місті, з іншого – впоратися з гострою проблемою нестачі кваліфікованих кадрів.

Торік із державного бюджету було профінансовано створення 88 навчально-практичних центрів. Це – локації в закладах професійної світи з сучасним обладнанням, де учні можуть здобувати практичні навички, а дорослі фахівці – підвищувати майстерність або перенавчатися.

Майже одночасно чотири такі простори відкрилися в Запоріжжі: центр індустрії краси та дизайну при училищі моди та стилю, локація для підготовки електромеханіків при політехнічному училищі та для підготовки верстатників широкого профілю при училищі "Моторобудівник", а також – кулінарний хаб, який привертає особливу увагу як рівнем оснащення, так й цілями. Адже від тих, хто пройде тут підготовку/перепідготовку очікують, зокрема, вкладу у подальше реформування системи шкільного харчування.

Майбутні кухарі, кондитери, пекарі отримають перші професійні навички в хабі – навчально-практичному центрі, який відкрився на базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Причому навчатимуся вони в умовах сучасної високотехнологічної кухні, яка надає можливості готувати страви у відповідності до найновіших гастрономічних вимог.

Серед обладнання хабу – піца-печі, апарат для шокової заморозки, вакууматори, знаряддя, що дозволяють одночасно смажити, варити і готувати їжу із застосуванням пару, і багато іншого сучасного кухонного приладдя. Окрім учнів, тут здобудуть нові навички професійні кухарі дитячих садків та шкільних їдалень регіону, щоб годувати дітей за новітнім меню, що розроблене за участю славнозвісного кухаря Євгена Клопотенка.

Опанувати професію "кухар, пекар та кондитер" зможуть й дорослі, для кого вона буде вже другою. Насамперед, це ветерани російсько-української війни та вимушені переселенці.

Цей проєкт профінансований коштами державного та обласного бюджетів, а також – власне й коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Він обійшовся в 13 мільйонів гривень, з яких майже дві третини пішло саме на обладнання. Але воно того варте, адже конче необхідно, аби молодь залишалася в регіоні, а підприємства мали кваліфікованих спеціалістів. 

Наразі бізнесу в Україні бракує понад 3 мільйони працівників, що становить більше ніж 30% від загальної чисельності персоналу. Але проблема з робітничими кадрами виникла в Україні ще до повномасштабної війни. Вона спричинена низкою соціально-економічних, демографічних та культурних факторів. Серед яких не останнє місце посідали  низький престиж робітничих професій та застаріла система профтехосвіти. Сучасні навчально-практичні центри покликані розв’язати хоча б ці дві проблеми. 

Тим більше, що ще одна – низька заробітна плата та не кращі умови праці – зараз розв’язується ринком. В умовах гострого дефіциту кадрів власники бізнесів змушені пропонувати й вищу зарплату, й кращі умови. Тож нема сумнівів, що за запорізьких фахівців, підготовлених у сучасних умовах, за сучасними стандартами працедавці змагатимуться.


Читають Коментують
"Так заробляються мільйони". Пляжний торговець з Затоки насмішив українців
40 747
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
31 607
Жінка попрохала чоловіка розвісити попраний одяг: побачене довело її до сліз
25 895
Чоловік взяв кота із притулку: через тиждень він зрозумів, що щось пішло не так
22 358
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
19 339
Трави для довголіття порадили китайські лікарі
13 913
Цей дешевий дієтичний продукт зменшує жир на животі
13 726
Чотири хронічні симптоми раку, які не можна ігнорувати
11 875
Полонений окупант додзвонився додому: мама накричала та вимагала набити морду
11 810
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
11 689
Як знизити ризик серцевого нападу: потрібно відмовитися від однієї ранкової звички
11 664
Українка показала, як змінилися "хороми" Януковича під Києвом
11 334
Два симптоми на обличчі можуть розповісти про ризик розвитку гіпертонії
11 122
Фінансовий прорив восени: які знаки зодіаку зможуть збагатитися
0
Посадіть сім рослин під абрикосою і не треба буде щороку кропити дерева
0
Хвиля змін: кому зі знаків Зодіаку пощастить, а хто зіткнеться з випробуваннями
0
5 нетипових ознак ішемічної хвороби серця, які варто взяти до уваги
0
Зумери пояснюють свої звички: чому вони не дзвонять і не кажуть «привіт»
0
Келлог: мир в Україні можливий до наступної річниці незалежності
0
Лікарка розповіла корисні властивості кропиви для здоров'я
0
Астрологиня назвала знаки зодіаку, які частіше за інших стають жертвами психологічного насильства
0
Названо знаки зодіаку, які ніколи не вибачаються
0
Сергій Притула вперше показав новонародженого сина: зворушливе відео
0
“Це дно і треш”: представницю Олега Винника обурила реакція ЗМІ на його нову пісню
0
8 стратегій, які роблять інтровертів надзвичайно успішними
0
Не слимаки і не щури: садівників попередили про ще одного надокучливого шкідника
0
Чи можна займатися сексом під час місячних: думка лікарів

Секс під час місячних — тема, про яку не заведено говорити ...

Баклажанова ікра, яку захочеться готувати знову: легкий рецепт

Соковита, ароматна та неймовірно ніжна баклажанова ікра ...

Назвали найкращий фрукт для відновлення та захисту печінки

Багато хто вважає, що авокадо – це просто модний інгредієнт ...