Італійський шеф-кухар Марко Черветті порадив українцям найкращі закушування до кожного сорту пива. До речі, напій завжди краще наливати у вологий та холодний келих для повного розкриття смаку.
Світле кисле пиво не піниться, воно досить легке, а тому найкраще підходить для вечері. Його шеф-кухар радить закушувати несолоною рибою. Взагалі, як каже Марко Черветті, будь-що солоне до пива — погана ідея. Річ у тому, що сіль затримує в організмі вологу, чим провокує набряки. Можете обрати злегка прокопчене філе (окунь тощо). Остерігайтесь страв із фритюру.
Ель — це традиційний вид англійського пива. Його виготовляють за допомогою верхнього, теплого бродіння. Напій виходить насичений, солодкий, з фруктовими нотками. Історично таке пиво було зварене без хмелю. Зазвичай має вміст спирту від 5 до 6,5%. З елем найкраще смакують гострі м'ясні снеки чи м'ясне барбекю. А для веганів Марко пропонує гостру й солодкувату водночас страву з кальмарами та чилі.
Лагер добре піниться, його виготовляють шляхом низового бродіння з подальшою ферментацією за низької температури. Нині це один з найбільш поширених сортів пива (у світовому споживанні частка становить 80%). До цього пива ідеальне закушування придумали чехи — це маринований м'який сир. До нього часто додають олію, різноманітні приправи, прянощі, наприклад, чилі. Потім сир витримують три тижні, а перед самим подаванням ще й додають смажену цибулю. Найчастіше з сирів використовують камамбер чи брі.
Темне пиво, як от чорний ірландський "Стаут", який готується з використанням солоду та прожарювання ячмінного зерна, закушують солодкими десертами. Ідеально до цього сорту пива підходить "Тірамісу" або торт "Моцарт". Це, як каже шеф-кухар, справжня класика смаку.
Солодово-пшеничне нефільтроване пиво є німецьким традиційним варіантом напою, воно може бути дещо схожим на бельгійський бланш із коріандром та цитринами. Для такого пива ідеальними є морепродукти, зокрема, відварені кальмари, устриці, креветки у солодко-гострому соусі.
За словами Марко Черветті, саме через неправильне поєднання пива та закушування росте "пивний живіт". Проте додатково потрібно зважати на те, що хміль в пиві містить фітоестрогени, які є рослинними аналогами жіночих статевих гормонів. Наприклад, на добу в організмі здорової жінки виробляється 0,3-0,7 мг естрогену, а в 1 літрі пива дієва концентрація жіночого гормону може досягати 0,15 мг в перерахунку на естроген.