Щоб консервація витримала тривалий період зберігання, банки потрібно обов'язково стерилізувати. Найпоширеніші способи – кип'ятіння чи обробка у мікрохвильовій печі. Але є й інші варіанти.
Як стерилізувати банки без кип'ятіння
Є купа способів простерилізувати банки для консервації, окрім усім нам добре відомих. Для цього можна скласти скляні слоїки у духовку, пароварку, мультиварку й навіть у посудомийну машину.
Оцет
Та найбезпечнішим з них є використання оцтового розчину. Ретельно вимийте банки з застосуванням господарського мила. Прополощіть у великій кількості проточної води. Розведіть оцет водою у пропорції 1:1.
Як стерилізувати банки без кип’ятіння
Залийте розчин у банки. Можете скористатися пульверизатором і розпилити оцет по всій внутрішній поверхні склотари. Витримайте 10-15 хвилин. Рідину злийте, а порожні слоїки поставте на чистий рушник денцями догори. Дочекайтеся, поки висохнуть. Після цього можете сміливо робити консервацію.
Духовка
Духова шафа теж придасться у нашій справі. Викладіть чисті сухі банки горлечком донизу на решітку. Увімкніть духовку, виставивши температуру 110 градусів, якщо вона електрична, та 150°C, якщо газова.
Як стерилізувати банки без кип’ятіння
Час стерилізації – 20 хвилин. Після цього духовку вимкніть, але слоїки не поспішайте витягати. Нехай постоять ще декілька хвилин. Коли врешті дістанете, спочатку протріть сухою серветкою. Кришки, що закручуються, теж можете поставити у духовку. А ті, що з гумками, краще прокип’ятити у воді 10-15 хвилин.
Посудомийна машина
Чисті банки закладіть усередину окремо від іншого посуду. Виставте режим миття з високою температурою 60 градусів чи більше. Запустіть процес. По завершенні витягніть банки й виставте, перевернувши, на сухий чистий рушник для висихання.