Хліб залишається одним із головних продуктів в усьому світі та входить до раціону мільйонів людей. Проте в умовах популярності низьковуглеводних дієт і суперечливих думок щодо його впливу на здоров’я, вживання вище згаданого продукту щодня стало темою для дискусій.
Різноманіття варіантів: білий, цільнозерновий, на заквасці, житній та інші, тільки ускладнює вибір і змушує замислитися, який хліб справді вартий уваги, і чи варто взагалі його їсти. Про це пише Daily Mail.
Хоча хліб є джерелом клітковини, природних цукрів, білків, вітамінів групи B, а також таких мінералів, як залізо і цинк, його високий вміст вуглеводів іноді сприяє швидкому поверненню відчуття голоду. Дієтолог Крісті Рут радить обирати саме цільнозерновий хліб, оскільки він довше забезпечує відчуття ситості. Один шматочок такого хліба може покрити приблизно 7% добової потреби в клітковині.
Багатозерновий хліб може містити ще більше клітковини, ніж звичайний цільнозерновий, у середньому від п’яти до семи грамів на скибочку, тоді як у стандартному цільнозерновому – близько двох грамів. Оскільки високий рівень споживання клітковини асоціюється зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу та раку кишківника, багатозерновий хліб може стати ефективним способом покращити загальний стан здоров’я.
Що буде з організмом, якщо їсти хліб щодня: фахівці дали пояснення
"40 відсотків харчових волокон надходить із зернових продуктів. Відмова від зернових (таких, як хліб) позбавить людей клітковини, яка потрібна та яку вони отримують із зернових", – розповіла Елана Наткер з Фонду зернових продуктів.
Дієтолог Сара Наткер також відзначила, що цей тип хліба може бути корисним для майбутніх матерів: зокрема через вміст фолату, надзвичайно важливого під час вагітності. Жінкам рекомендують щодня споживати не менше 400 мікрограмів фолату для підтримки нормального розвитку плоду.
Для тих, хто хоче збільшити рівень енергії та поєднати фізичну активність із правильним харчуванням, Національна служба охорони здоров’я Великої Британії рекомендує вживати хліб за умови відсутності алергії чи непереносимості пшениці.
Згідно з офіційними рекомендаціями, хліб є здоровим вибором у межах збалансованого раціону, особливо якщо це цільнозерновий, чорний або хліб грубого помелу. У профілактичних порадах щодо зниження ризику серцево-судинних захворювань рекомендується включати хліб до щоденного харчування.
Втім, експерти з EatingWell застерігають: навіть корисний хліб із високим вмістом клітковини може спричинити неприємні побічні ефекти, як-от здуття, газоутворення чи спазми. Щоб уникнути подібного дискомфорту, фахівці радять розпочинати з менш насичених волокнами варіантів, наприклад, білого хліба або хліба на заквасці, що допоможе організму поступово адаптуватися до раціону з більшою кількістю клітковини.
Також варто пам’ятати, що хліб як джерело швидких вуглеводів може спричинити стрибки рівня цукру в крові, що є особливо важливим фактором для людей із діабетом.
Дієтологи стверджують, що вживання хліба саме по собі не шкідливе, особливо якщо мова йде про цільнозерновий, житній чи бездріжджовий хліб. Такий хліб містить: клітковину, що покращує травлення, комплексні вуглеводи, які дають енергію на довше, вітаміни групи B – важливі для нервової системи та мінерали – магній, залізо, селен
1–2 скибки на день цільнозернового хліба можуть бути частиною здорового харчування, особливо в поєднанні з білком та овочами.
Що буде з організмом, якщо їсти хліб щодня: фахівці дали пояснення
Щоденне вживання хліба шкодить, лише тоді, коли у раціоні переважає білий, здобний або ультраперероблений хліб. Він може містити: рафіноване борошно з високим глікемічним індексом, надмір солі та цукру, маргарин, пальмову олію, консерванти, стабілізатори.
Щоденне вживання такого хліба може призвести до збільшення ваги, проблем з травленням, підвищення ризику діабету 2 типу, порушення ліпідного профілю (поганий холестерин).
"Хліб – не ворог, якщо він з правильного борошна й вживається в міру", – пояснює дієтологиня Олена Соловей.
Щоб не зашкодити здоров'ю не варто їсти хліб на ніч або як основну страву, уникати хліба з написом "білий", "м’який" або "здобний" та робити перерви у вживанні хліба, додаючи до раціону крупи, овочі, бобові.