Шампанське символізує свято, розкіш, тріумф і блиск. Його шипучі бульбашки супроводжують тости на весіллях, новорічні бої курантів, вручення Оскару, фініш «Формули-1» і навіть запуски космічних ракет. Здається, що шлях шампанського до цього статусу був тріумфальним, проте це не так. Насправді, цей напій виник через помилку, а не геніальну ідею. Винороби з північного французького регіону Шампань намагалися зробити «спокійне» біле вино в 1700-х роках. Але через холодний клімат ферментація несподівано поновилася навесні і вино почало пінитися. У той час ніхто не знав, що саме ця помилка стане основою легенди. Цю особливість почали розвивати, контролювати та навіть вдосконалювати з часом. Значну роль у цьому відіграв Дом Периньон — монах-бенедиктинець, який покращив якість ігристих напоїв. Цінителі можуть замовити шампанське на сайті fozzyshop.ua.
Як же з'явився цей напій і хто його зробив легендарним?
Шампанське не просто піниться, воно розповідає про монархів і монахів, революції та модні вечірки, успіхи жінок у бізнесі та французький перфекціонізм. Але мало хто знає, через які етапи розвитку пройшов цей алкоголь:
- Середньовіччя: зародження виноробства у Шампані. Виноград в цьому регіоні вирощували ще в V столітті, проте через місцевий клімат вина були кислими та нестійкими.
- XVII століття: поява бульбашок. Саме в цей час напій з Шампані отримав газування через повторне бродіння. Першими його смак оцінили англійці, тому почали його масово замовляти.
- Вплив Дом Периньйона. Цей монах розробив важливі методи виробництва: почав застосовувати міцні пляшки, вдосконалив купажування, впровадив коркові пробки. Через це його й досі називають «батьком шампанського».
- XVIII століття: поява перших відомих брендів. Саме в цей час почали виноробство такі виробники, як Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart та інші. Завдяки їм шампанське набуло популярності серед аристократів.
- Вдова Кліко: жінка, яка внесла вагомий внесок у виноробство. Після смерті свого чоловіка в 27 років, Барбе-Ніколя Кліко застосувала технологію ремюажу — обертання пляшок, щоб осад збирався в шийці. Завдяки цьому шампанське стало кришталево прозорим.
- XIX століття: індустріалізація та експорт. Завдяки розвитку технологій напій почали вживати в Англії, США та східній Європі. А вже після Першої світової війни Франція запатентувала назву «шампанське».
На відміну від інших вин, для шампанського беруть лише сорти винограду шардоне, пино нуар і пино меньє. Також на виробництві використовують ремюаж і дегоржаж: складні процеси, які забезпечують чистоту вина, прибираючи осад природним шляхом. Попри всі складнощі напій залишається класикою, яку не можуть витіснити кава, просекко чи інші ігристі напої.