Викопали цибулю і вже через місяць помітити, що вона почала гнити? Найчастіше проблема не в умовах зберігання, а в неправильному зборі врожаю.
Час вирішує все
Головна причина «недовговічності» врожаю цибулі – поспіх, вважають експерти. Якщо зібрати цибулю до того, як бадилля повністю поляжe і пожовтіє, вона не встигне сформувати сухі, щільні луски. У таких цибулин товста й соковита шийка, через яку легко проникають збудники гнилі.
Втім, запізнюватися з вибиранням теж не можна. У сирій землі цибуля швидко починає псуватися ще до того, як ви її викопаєте.
Як правильно вибирати
Щоб цибуля зберігалася якомога довше, слід припинити поливати за 2 тижні до збору.
Викопувати цибулю потрібно, коли бадилля лягло й пожовкло.
Сушити мінімум 2–3 тижні на повітрі під навісом, на горищі або в іншому добре провітрюваному приміщенні. Розкладати тонким шаром чи підвішувати пучками.
Обрізати бадилля і коріння тільки після повного висихання, залишивши шийку 3–5 см.
Перед закладанням не забудьте переберати урожай і відкинути всі пошкоджені або підгнилі цибулини.
Як правильно зберігати
Оптимальна температура зберігання цибулі – від 0 до +1 °C, вологість 70–75%. І головне – гарна вентиляція. Саме тому вважається, що найкраще зберігається цибуля, заплетена в коси.
Раз на місяць перевіряйте запаси і прибирайте підозрілі головки.
Майте на увазі: гострі сорти цибулі зберігаються краще, ніж солодкі. Враховуйте це, обираючи сорт насіння для посадки, а також після збору врожаю – солодкі слід використати і першу чергу.
Дотримання цих правил дозволить зберегти цибулю до самої весни без гнилі та втрат.