Фрукти – джерело клітковини, вітамінів та антиоксидантів, які позитивно впливають на організм. Але тільки не тоді, коли шлунок порожній. Принаймні деякі з них у такій ситуації можуть принести шкоди більше, ніж користі.
Дієтологи радять вживати щодня принаймні 200 г фруктів. Але дуже важливо робити це в правильний час. Фрукти, перераховані нижче, в жодному разі не варто їсти натщесерце.
Банани. Хоча банани – чудове джерело калію та клітковини, вживання їх натщесерце може призвести до підвищення рівня магнію в крові. Це, у свою чергу, негативно вплине на серце та порушить електролітний баланс. Щоб насолоджуватися бананами без жодних проблем, поєднуйте їх з невеликою порцією горіхів або йогурту – так ви додасте організму трохи білку та жиру.
Кавун. Він освіжає й зволожує. А ще може викликати здуття живота та дискомфорт, якщо його вживати натщесерце. У деяких випадках призводить навіть до розладу шлунку. Щоб насолодитися цим соковитим фруктом, краще вживати його в якості десерту (але не відразу після основного прийому їжі) або перекусу.
Цитрусові. Всі знають, що апельсини, грейпфрути та лимони багаті на вітамін С й антиоксиданти. Однак вони мають високу кислотність. Якщо їх вживати натщесерце, це може призвести до печії або кислотного рефлюксу.
Помідори. Яким чином вони потрапити до списку фруктів? З точки зору ботаніки помідор – це ягода! Вона містить високий рівень дубильної кислоти, яка може підвищити кислотність шлунку та призвести до неприємних шлункових проблем, якщо вживати натщесерце. Але помідори можна включити в свій вранішній раціон, якщо поєднати з іншими продуктами – наприклад, в салаті або додати до смаженої яєчні.