Алергія на рибу – одна з найпоширеніших харчових алергій у дорослих і дітей. Реакцію може спровокувати навіть невелика кількість продукту чи запах під час смаження. Розповідаємо, яких видів риби слід остерігатися в першу чергу.
Риба – це цінне джерело білка, омега-3 жирних кислот і вітамінів. Але для деяких людей вона може стати серйозним алергеном.
Чому виникає алергія на рибу
Основна причина – білок парвальбумін, який міститься у м’язах риби. У деяких людей імунна система помилково сприймає його як небезпечну речовину і починає виробляти антитіла.
У результаті з’являються типові симптоми: свербіж, висип, набряк губ або повік, утруднене дихання, іноді – анафілактичний шок.
Особливість рибної алергії в тому, що вона зазвичай зберігається на все життя і може проявитися навіть після кількох років без реакції.
Гістамінове отруєння – несправжня «алергія»
Важливо не плутати алергію на рибу з гістаміновим отруєнням.
Його симптоми дуже схожі на алергічну реакцію: почервоніння обличчя, головний біль, нудота, утруднене дихання. Але це не імунна відповідь організму. Симптоми виникають через вживання риби, що неправильно зберігалася. Бактерії перетворюють амінокислоту гістидин на велику кількість гістаміну, і людина погано себе почуває.
Така реакція буває на тунець, скумбрію, сардини або анчоуси. Вона разова і виникає незалежно від наявності алергії.
Яка риба найчастіше викликає алергію
Це може бути будь-який вид риби. Втім, медики виділяють кілька найнебезпечніших.
● Тунець. Попри те, що він містить менше білків, які зазвичай викликають реакцію, його часто їдять у консервованому вигляді. А білки під час термічної обробки не руйнуються.
● Лосось і форель. Популярні червоні види риби, які містять високу концентрацію специфічних білків.
● Оселедець, скумбрія, сардини. Жирна сорти, у яких часто накопичується гістамін.
● Тріска, хек, щука. Хоч це й пісна риба, проте також може викликати алергічну реакцію.
Як уберегтися від алергії
Якщо у вас коли-небудь була алергічна реакція на рибу, краще уникати будь-яких рибних страв. Навіть сліди білка можуть спричинити напад алергії.
Будьте обережні в ресторанах: рибу часто готують на тих самих поверхнях, що й інші продукти.
Завжди читайте етикетки – рибний білок може бути у соусах, бульйонних кубиках або добавках омега-3.
Якщо реакції вже траплялися, завжди майте при собі антигістамінні препарати або «ЕпіПен» (автоін’єктор адреналіну), якщо його призначив лікар.
