Цього року багато садівників почали скаржитися, що пізні сорти яблук, які закладалися на зберігання абсолютно здоровими, через якийсь час масово покривалися чорними плямами і ставали непридатними для зберігання. Плями з’являлися зверху, а також уражали всю м’якоть.
До того ж у яблук, які не мали жодної ознаки захворювання, раптово виникало склоподібність плоду – це коли біля кісточки плода м’якоть стає прозорішою. Таке почуття, що яблуко підмерзло. Насправді це все наслідок однієї і тієї ж проблеми – нестачі кальцію. Про це розповів автор популярного Ютуб-каналу на своєму власному прикладі.
Найбільша підступність полягає в тому, що ви побачите це тільки після того, як мине сезон, ви зберете врожай і відправите свої яблука на зберігання. І тут зовсім не важливо чи проводили ви обробки яблуні від грибкових та бактеріальних захворювань чи ні.
Цього року, на превеликий жаль, вже нічого не можна зробити, але ви можете вберегти себе від подібних неприємностей наступного року. Для цього вам потрібно правильно підібрати кальцієві підживлення. Найдешевший і найпростіший спосіб – це кальцієва селітра, яка допоможе відновити та зміцнити клітинну систему плодів. Але годувати їй потрібно буде яблуню за спеціальною схемою.
У нормальній ситуації кальцієвою селітрою підгодовують 2-3 рази за сезон, але в ситуації, коли яблука починають покриватися бурими плямами при зберіганні, підживлення слід збільшити до 5-7 разів. У цьому випадку експерти рекомендують вносити добрива під корінь.
Вам потрібно розвести 25 г препарату на 10 л води та потім поливати під дерево. Підживлюйте кальцієвою селітрою окремо від усіх інших підживлень. Особливо не змішуйте з калієвими та магнієвими підживленнями. Робіть так, щоб між підживленням був проміжок хоча б 7 днів.
