Навіщо їсти продукти, багаті на йод, і у чому його найбільше?
Про це розповів "Ранок у Великому Місті" на ICTV.
Чим корисний йод
Йод – один з найважливіших для нашого організму мікроелементів:
- регулює здоров`я щитоподібної залози;
- підвищує імунітет;
- зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань;
- допомагає організму ефективно спалювати калорії;
- бере участь у покращенні пам`яті, покращує розумову активність;
- зміцнює волосся.
Норма споживання йоду
Норма споживання йоду залежить від віку.
Малюкам до 2 років достатньо 50 мкг на день. Дітям від 2 до 6 років – 90 мкг, від 7 до 12 – 120 мкг.
Дорослим потрібно 150 мкг.
А от вагітним і жінкам, які годують груддю, варто вживати аж 200 мкг йоду щодня.
Ознаки нестачі йоду в організмі:
- проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги;
- відчуття слабкості;
- проблеми з репродуктивним здоров`ям, особливо у жінок;
Які продукти містять йод:
Морська риба – 200 мкг/100 г.
Печінка тріски – 350 мкг/100 г.
Клюква – 350 мкг/100 г.
Фейхоа – 300 мкг/100 г.
Морська капуста – 300 мкг/100 г.
Картопля – 60 мкг/100 г.
Молоко – 56 мкг/100 г.
Хурма – 40 мкг/100 г.
Індичка – 37 мкг/100 г.
Яйця – 12 мкг/100 г.
Надлишок йоду в організмі
Заради справедливості, варто сказати, що існує і зворотня проблема – надлишок йоду в організмі.
Зустрічається вона значно рідше, втім, не менш серйозна. Тому перед тим, як налягати на продукти з високим вмістом йоду, краще проконсультуватися з лікарем.
До симптомів надлишку йоду належать схильність до діареї, рання сивина, дратівливість, пітливість.