Було виявлено, що риба, багата омега-3 жирами, допомагає захистити серце і кровоносні судини від хвороб.
Наслідком тривалого високого кров’яного тиску є перевантаження серцевого м’яза і пошкодження кровоносних судин; це може привести до інсульту або серцевого нападу. Яка жирна риба приносить найбільше користі? По-перше, благодійна організація Heart UK, підтвердила, що жирна риба «допомагає знизити кров’яний тиск». Жирна риба також допомагає «підтримувати ритм вашого серця» і «запобігати утворенню тромбів».
Благодійний фонд рекомендує всім з’їдати хоча б одну порцію жирної риби в тиждень.
Жирна риба:
- анчоуси
- короп
- вугор
- оселедець
- скумбрія
- лосось
- сардини
- шпроти
- форель.
Дослідники з відділення внутрішньої медицини Ісфаханського університету медичних наук, досліджували вплив омега-3 на кров’яний тиск.
У клінічному випробуванні взяли участь 90 учасників, яких випадковим чином розподілили для прийому омега-3 або плацебо. Одна група приймала 3 г омега-3 щодня протягом восьми тижнів, в той час як інша група вживала плацебо.
До кінця двомісячного випробування у групи омега-3 було більш низький систолічний артеріальний тиск на 22,2 мм рт.
У групі плацебо спостерігалося підвищення систолічного артеріального тиску на 0,5 мм рт. ст. Крім того, діастолічний артеріальний тиск у групі омега-3 також знизився приблизно на 11,95 мм.
Коли справа доходить до вибору жирної риби, яка найкраще знижує кров’яний тиск, відповідь – всі вони, оскільки всі вони містять омега-3. Різноманітність раціону – ключ до отримання максимальної кількості вітамінів і мінералів, необхідних вашому організму.