Печінка схожа на маленький завод, а не на кавовий фільтр. Кожен день вона виконує безліч функцій, крім очищення.
Багато людей спантеличені питанням, що б таке з'їсти чи випити, щоб "почистити" печінку, але печінка – не брудна. За словами нутриціолога Наді Андрєєвої, печінка – це фільтр, не посудомийна губка, і вона не стає брудною в тому сенсі, як ми це уявляємо.
Печінку іноді можна підтримати, розповіла Андрєєва. А щоб підтримати її, спочатку слід визначити, що вона дійсно потребує допомоги.
"Наша печінка просто відображає загальний стан організму. Печінка схожа на маленький завод, а не на кавовий фільтр. Кожен день вона виконує безліч функцій, крім очищення. Вона не зберігає в собі токсини. Вона трансформує їх, щоб всі шкідливі речовини, які потрапляють ззовні або виробляються організмом, могли вийти через нирки або кишечник" , – розповіла Надя.
"Вважається, що зараз нас оточують понад 84 000 хімічних речовин. Вони потрапляють в наш організм з косметики, миючих засобів, їжі й харчування. І звичайно, якщо ми не стежимо за нашим раціоном і тим, що нас оточує, печінка може бути дуже перевантажена", - додала Андрєєва.
Ознаки, за якими можна зрозуміти, що ваш мінізавод перевантажений. У вас спостерігаються:
- втома,
- тяга до солодкого,
- гормональний дисбаланс,
- ПМС,
- здуття живота і слабке травлення,
- алергії і чутливість до різних продуктів,
- погіршення сну.
В цьому випадку печінці потрібно допомогти. Для цього потрібно забезпечити її важливими і корисними мікроелементами і речовинами, які беруть участь у складному процесі її функціонування: гіркоти, пробіотики і клітковина, ензими і кофактори, мінерали, вітаміни і антиоксиданти.