Дослідження, яке проводилося впродовж 18 років встановило, що жителі так званих "блактиних зон" – регіонів, де люди частіше доживають до 100 років, – більше дотримуються культури споживання саме бобових.
Згідно з Американським журналом медицини способу життя, ці регіони включають 9 загальних знаменників довголіття: постійну фізичну активність, мету у житті, соціальну активність і вживання помірної кількості вина.
Серед жителів “синіх регіонів" були ті, які споживали близько чашки бобів на день. Виявилося, що саме ці люди живуть найдовше.
За словами вчених, квасоля багата на рослинний білок і клітковину, і майже не містить жиру. Наприклад, в 1 чашці чорних бобів ви споживаєте 15 грамів білка, 15 грамів клітковини і менше одного грама цукру і жиру. А саме споживання клітковини пов’язане зі збільшенням тривалості життя.
Квасоля також містить потужний антиоксидант, званий поліфенолом, який, як з’ясували дослідники, також може допомогти в здоровому старінні. А клітковина також допомогає у боротьбі з депресією, гіпертонією, діабетом та навіть слабоумством.
У результаті була створена “дієта “блакитної зони”, яка, ймовірно, допоможе людям жити довше.
П’ять регіонів віднесено до "блакитних зон":
- Сардинія, Італія (зокрема Оглястра, Варвагія з Оллолай, і Барбаджа Сеуло)
- Острови Росія Окінава, Японія
- Лома Лінда, Каліфорнія
- Півострів Нікойя, Коста-Ріка
- Ікарія, Греція