Навіть за умов обмежених запасів варто намагатися урізноманітнити харчування. Ділимося рецептом хліба з гарбуза від кулінарного експерта та екс-судді шоу МастерШеф.
Рецепт дістався Тетяні Литвиновій від бабусі. Головним секретом у рецептурі був гарбуз, який робить хліб смачнішим, ароматнішим і красивішим. Незважаючи на те, що запас продуктів в магазинах обмежений, ви все ще можете побачити на полицях гарбуз.
Рецепт хліба з гарбузом допоможе зробити повсякденний продукт (який, до речі, теж швидко зникає з прилавків) кориснішим. До того ж цей хліб зберігається не менше чотирьох днів, не черствіє і не пліснявіє.
Рецепт хліба
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне — 500 г
- Пюре гарбузове — 200 г
- Цукор — 40 г
- Масло вершкове — 50 г
- Яйце — 1 шт.
- Дріжджі- 8 г
- Сметана — 60 мл
- Вода тепла — 40 мл
- Сіль — 1ч. л
Намазка:
- Борошно рисове — 40 г
- Дріжджі - 2 г
- Вода — 50 мл
- Цукор — 1 ч. л.
- Оливкова олія — 1 ч. л.
Приготування
Почати потрібно з опари. Візьміть сухі дріжджі, сметану та цукор, розведіть із теплою водою. Окремо зробіть гарбузове пюре (запечіть гарбуз і перебийте в блендері). Потім візьміть готове гарбузове пюре, додайте цукор, яйце, сіль, а потім борошно й опару.
Замісіть тісто. У процесі замішування додайте вершкове масло та добре вимішуйте до гарної тягучої маси. Змастіть трохи рослинною олією.
Попередньо розігрійте духовку на 60−80 градусів, щоб прискорити процес, і поставте в неї доходити готове тісто приблизно на 30 хв.
Коли ви побачите, що тісто піднялося в два рази — діставайте. Викладіть на чисту дощечку та зберіть у комок, щоб прибрати всі пори, що утворилися.
Візьміть форму, покладіть на неї пергамент і в центрі покладіть хліб, накрийте мискою і відправте в тепле місце доходити на годину, максимум півтори.
Щоб зробити гарне покриття хліба, зробіть намазку: візьміть рисове борошно, воду, дріжджі та цукор. Перемішайте та дайте трохи настоятися. Потім, коли хліб підійде, додайте в суміш ложку оливкової олії та нанесіть цю суміш на верх хліба, щоб утворилася скоринка.
Потім відправляйте хліб у духовку, розігріту на 200 градусів, приблизно на 40−45 хв. Після приготування дайте трохи охолонути.
Смачного!