Причиною інсульту є тромб в артеріях, який транспортує кров до тканин і органів.
Він може утворюватись через штучні підсолоджувачі, які є у багатьох напоях.
Таку харчову добавку використовують мільйони людей як низькокалорійну альтернативу цукру.
Однак, все більше досліджень викликають сумніви щодо її впливу на здоров’я, пише РБК-Україна.
Вчені кажуть, що їх широко використовують в таких продуктах, як:
- Безалкогольні напої
- Випічка
- Консерви
- Молочні продукти
Також штучно підсолоджені напої пов'язують зі збільшенням ваги, високим кров’яним тиском і запаленням.
Також вони можуть викликати серцево-судинні захворювання.
Вчені провели дослідження та оцінили споживання штучних підсолоджувачів з їжею.
У експерименті взяли участь 103 3888 учасників.
Загалом 37 відсотків учасників споживали штучні підсолоджувачі, в середньому приблизно 42,46 мг/день. Це дорівнює індивідуальній упаковці столового підсолоджувача або 100 мл дієтичної газованої води.
Протягом 9 років спостереження було зареєстровано понад 1500 випадків серцево-судинних захворювань.
Результати показали, що споживання ацесульфам калію та сукралозу (види підсолоджувачів) було пов’язане з підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця.
Професор Марк Уайтлі, провідний консультант з венозної хірургії пояснив, що попри існуючі розбіжності в дослідженнях, слід бути обережним зі штучними підсолоджувачами. Зокрема, найкраще від них взагалі відмовитися.