U-News » press release » Фаундер Roosh Сергій Токарєв щодо революції штучного інтелекту в IT, медицині та інших галузях
Всі новини

Фаундер Roosh Сергій Токарєв щодо революції штучного інтелекту в IT, медицині та інших галузях

 

IT-бізнесмен і голова холдингу Roosh Сергій Токарєв розповів про цінність AI-розробок і морально-етичну сторону їх використання

Штучний інтелект і машинне навчання можна назвати одними з найперспективніших напрямків для ІТ-бізнесів. Більшість стартапів, які виходять на ринок, використовують ці технології для покращення та автоматизації робочих процесів, інакше витримати конкуренцію їм буде складно.

У групи компаній Roosh, засновником якої є Сергій Токарєв, AI та ML також викликають велику зацікавленість. Холдинг успішно розвивається у цій галузі та має намір залучати до структури профільних спеціалістів: розробників, інвесторів, менеджерів тощо.

Підприємець впевнений, що через декілька років машинне навчання матиме таку ж цінність, як золото, нафта або зерно. Тому й інвестувати у цю галузь перспективно. Китай і США зрозуміли це давно, тому й вважаються сьогодні світовими AI-хабами. Наприклад, китайці вже близько десяти років активно вкладають кошти у високотехнологічні стартапи. Підтримка відбувається на державному рівні, а за рік виходить приблизно 1000 якісних AI-проектів.

Україна, на думку Сергія Токарєва, не зможе конкурувати з цими країнами, але у неї є всі можливості, щоб стати центром із розвитку AI в Європі. Потрібно розуміти, що у цій лізі вже є сильні гравці. Наприклад, французи та німці серйозно зацікавлені у цій сфері, до того ж закладати фундамент вони стараються ще у процесі навчання.

«Там усе крутиться навколо університетів на їхній науковій базі. Як носії знань, професори ставлять перед студентами певні завдання і разом з ними запускають стартапи», — коментує бізнесмен. 

Роль AI у програмуванні

У найближчі п’ять-десять років штучний інтелект може зробити переворот у програмуванні, вважає Сергій Токарєв. Насправді це вже відбувається. З’явилося безліч lowcode- та nocode-платформ — своєрідних візуалізаторів, в яких можна комбінувати блоки вже готового коду та отримувати з них щось нове. Необхідність у програмуванні у цьому випадку відпадає, а компанія може пришвидшити розвиток свого продукту.

Разом із партнерами Roosh інвестор профінансував декілька проектів, які користуються подібною інновацією, і результат їх вразив. Зараз вже третю частину стартапів з їхнього портфелю пишуть такі платформи самі під себе. Цей підхід не тільки прискорює робочий процес, але й здешевлює його – дозволяє зекономити на обчислювальних потужностях та хостингу. 

Добре те, що ці зміни не загрожують ринку праці, оскільки потреба у програмістах нікуди не зникне та буде зростати за експонентною ще багато років, попереджує бізнесмен. Разом із партнерами вони змогли впевнитися у цьому за період пандемії, коли безліч галузей перейшли до цифровізації та утворився небувалий попит на розробку ПЗ.

У інших ІТ-секторах також відбудуться зміни. Наприклад, AI повністю замінить тестувальників, тому професія QA помре. Щодо дизайну ситуація інша. Штучний інтелект немає креативності. Комп’ютер не може зробити нове – за основу він бере наявні дані, які було створено людськими руками. Для дизайнерів AI-технології стануть помічником і спростять їхню роботу. За допомогою нейромережі можна буде згенерувати  3D-об’єкти, а далі доведеться завершувати справу самостійно, використовуючи власні таланти та навички.

Революція AI у медичній сфері

Також високі технології стануть рушієм для серйозних змін у медицині, продовжує Сергій Токарєв. Це можливо завдяки збору та обробці величезної кількості даних, за допомогою яких люди зможуть дізнатися про своє здоров’я набагато більше, а це означає, що вони отримають шанс своєчасно виявити та передбачити захворювання. Як приклад, інвестор згадує фітнес-трекери Whoop, які фіксують усе, чим займається людина протягом дня. А ізраїльська компанія K Health розробила AI-застосунок Symptom Checker, який може з точністю до 96% встановити діагноз, опираючись на результати аналізів, зібраних в одній із місцевих клінік за останні 15 років.

Холдинг Roosh Сергія Токарєва також обдумує проект у сфері Healthtech. Один із партнерів студії Pawa кілька років тому створив ШІ-помічника – пристрій, який складається з камери та планшету. Він дає підказки хірургам під час операції. Винахід придбала велика американська компанія Medtronic. Зараз Roosh разом з цим партнером обговорюють ще одну розробку.

Щодо ролі АІ в українській медицині, інвестор зізнається, що вже вважає нашу країну передовою. Система охорони здоров'я тут диджиталізована, а всі відомості про пацієнтів зберігаються в єдиній базі. В інших країнах нічого подібного немає. Наприклад, у США система приховує від громадян таку інформацію, щоб ті не займалися самолікуванням. Тому в Україні є дуже високі шанси у цих перегонах.

Етичні проблеми, які пов’язані з AI

Використання штучного інтелекту у різних сферах життя піднімає безліч морально-етичних проблем, зізнається Сергій Токарєв. Одна з них – непередбачуваність рішень, які було прийнято комп’ютером, особливо коли йдеться про великий обсяг інформації. Творці алгоритму не можуть зробити реверс-інжиніринг і пояснити, наприклад, чому користувачу соціальної мережі система продемонструвала той чи інший пост.

А головне питання, яке цікавить суспільство, пов’язане з тим, хто буде відповідальним за помилки в алгоритмі. Суд може вирішити спір між людьми – позивачами та відповідачами. А кого судити, якщо автопілот потрапить у ДТП та поранить пасажира? Творця програми? Виробника автомобіля? Самого постраждалого? Можна піти далі й поставити собі питання, хто буде відповідати за алгоритм, який було написано вже не людиною, а комп’ютером. Усі ці проблеми – виклик для цілої юридичної системи, підсумовує бізнесмен. І можливо, найбільший AI-прорив потрібно очікувати саме у цій галузі.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
50 411
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 134
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 776
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 453
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 232
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 489
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 274
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 789
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 296
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 934
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 414
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 177
Медики назвали найпотужніший природний антибіотик
10 077
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
У склянці звичайної води з ранку знайшли користь
0
Як захистити одяг від молі: 7 ефективних лайфхаків
0
Названа кількість кави, яка насправді корисна для здоров’я
0
Ніколи не тримайте ці предмети на підвіконні, інакше вони можуть вибухнути
0
Вчені повідомили про корисний для печінки холестерин
0
Брітні Спірз отримала травму ноги, після ночі з колишнім
0
Джессіка Альба відсвяткувала день народження зірковою вечіркою
0
Даніель Салем вперше показав, хто підкорив його серце після розлучення (ВІДЕО)
0
Майже через півстоліття: ЗАЗ-965 отримав 70-сильний двигун і сучасні опції
0
Авраменко пояснив, який наголос у слові "вишиванка" правильний
0
Ласощі, які захищають від багатьох порушень здоров’я
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...