Практично у кожного п’ятого мешканця нашої країни відзначено підвищений рівень вмісту глюкози у крові.
Кожен із нас знає, що таке цукровий діабет.
Але про предіабет чули деякі.
Цей стан характерний для багатьох порушень обміну речовин і часто супроводжується надмірною вагою в області талії, підвищенням рівня холестерину в крові та артеріального тиску.
Проте, як вважають лікарі, такі зміни є оборотними.
В основні фактори ризику входять малорухливий спосіб життя та надмірне споживання жиру.
Варто звернути увагу на свій раціон. Існує список продуктів, які допоможуть вам тримати рівень цукру в крові в межах норми.
Вода
Якщо ви відчуваєте спрагу, із усіх рідин краще випити саме воду.
Однією з її функцій є допомога ниркам у виведенні надлишків цукру із сечею. Клінічні дослідження показали, що з малому споживанні води підвищуються ризики гіперглікемії.
Клітковина
Розчинні та нерозчинні харчові волокна пов'язують і виводять із організму надлишки «поганого» холестерину, сприяють поліпшенню роботи кишечника і навіть схуднення. Вони також можуть уповільнити засвоєння вуглеводів та цукру, що благотворно впливає на рівень глюкози у крові.
Риба
Риба сама по собі на рівень цукру не впливає.
Однак це джерело білка високої якості, що підвищує відчуття ситості та дозволяє звести споживання вуглеводів до мінімуму.
А в жирних сортах морської риби міститься багато ненасичених жирних кислот, які зменшують рівень поганого холестерину.
Листова зелень
Особливо корисні мангольд, шпинат, кейл (калі). У цих продуктах, крім клітковини, високий вміст антиоксидантів та магнію.
Ці речовини знижують рівень цукру на крові.
Чорниця
Чорниця та інші ягоди та фрукти яскравого кольору (ожина, яблука, апельсини) містять велику кількість антоціанів.
Однією з їх властивостей є блокування певних травних ферментів та уповільнення засвоєння вуглеводів.